31/05/2023 | Yazar: Kaos GL

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, A’dan Z’ye baştan yazılacak anayasayı gündemlerine aldıklarını söyledi. Referanduma gidecek yeni anayasada 41. Maddeye “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” ifadesi eklenecek.

Ayrımcı Anayasa değişikliği AKP’nin yeniden gündeminde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, A Haber’e konuşarak Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremlerin ardından rafa kaldırılan anayasa değişikliğini bu dönemde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Yazıcı, parlamenter sisteme dönüşün önünün kapandığını “Tam tekmil bir anayasayı bu millet yapabilmelidir. Bunun arzusu içindeyiz. Oluşmuş olan bu Meclis’te böyle bir anayasayı baştan, A’dan Z’ye kadar yazmak suretiyle, sonradan referandum yoluyla milletin onayına sunmak suretiyle yeni anayasayı inşallah gerçekleştiririz” ifadeleriyle duyurdu.

Anayasa değişikliği neleri içeriyor?

Anayasa değişikliği gündemi 9 Aralık 2022 tarihinde AKP, MHP ve BBP tarafından Meclis Başkanlığı’nda gündeme getirildi. Teklif, “başörtüsüne anayasal güvence getirilen ve ailenin yeniden tanımlandığı” değişikliği içeriyordu.

Teklifin konuşulduğu Meclis Anayasa Komisyonu toplantısında, LGBTİ+’lara yönelik bilim dışı ve ayrımcı sözleriyle tanınan Ürolog Prof. Dr. Zeki Bayraktar bilimsel bir geçerliliği olmayan iddialarıyla eşcinsel ve trans varoluşu “erken çocukluk döneminde hatalı ebeveyn davranışları”na bağlamıştı. Anayasa’da ailenin ayrımcı saiklerle tanımlanmasını içeren teklifi, “LGBTİ+’ların ortalama ömrünün on altı ila yirmi altı daha kısa olduğu” iddiasına dayandırarak “devletin vatandaşın ruh ve beden sağlığını korumakla yükümlü” olmasıyla gerekçelendirmişti.

Referanduma gidecek yeni Anayasa’nın 41. Maddesinin “Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” şeklinde değiştirilmesini içeren ikinci maddesi olarak “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” ifadesi eklenecek.


Etiketler: insan hakları, yaşam, aile, siyaset
İstihdam