22/02/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Özdemir Erdoğan’dan sonra şarkıcı Alpay da müziğini eleştirdiği iddiasıyla Zeki Müren’i hedef alan fobik söylemleriyle gündemde.

Ayrımcı söylemler medyada Zeki Müren üzerinden kendine yer bulmaya devam ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geride bıraktığımız altı ay içinde hakkında iki kez ayrımcı sözleri için medyada yer bulan Özdemir Erdoğan’ın ardından şarkıcı Alpay da Zeki Müren hakkında ayrımcı söylemlerde bulundu.

Alpay’ın, Sabah Gazetesi’nden Göktaş’a verdiği röportajda müziğini eleştirdiği iddiasıyla Müren’in özel hayatından ve kıyafet seçimlerinden müziğiyle ilgisi olmayan detaylarla ayrımcı bir şekilde hedef gösterdiği sözleri şöyle:

“Zeki Müren abartılı üslubu ve Türkçesiyle Türk Sanat Müziği’ni katletmiştir. Ölçüsüz tavırlarıyla Türkiye’de kötü örnek olmuştur. (…) Eski TRT’yi düşünün. Küçücük bir kelime yüzünden, bir nota yüzünden bir şarkıyı yayınlamıyor, hatta pek çok şarkıcıyı yasaklıyordu. Ama iş Zeki Müren’e gelince, kısa eteklikle programa çıkardılar. Başka şarkıcılara da kötü örnek oldu bu ağdalı, abartılı tavrı ve sesiyle kötü etkiledi. (…) Gazinodaki programlarına herkes ‘Acaba bugün ne giyecek, ne hokkabazlık yapacak’ merakıyla giderdi. Etekler, dizinden başlayan apartman topuk ayakkabılar. (…) Bana sorarsanız Türkiye’de Türk Sanat Müziği’nin Sanat Güneşi Mustafa Sağyaşar’dır. Müthiş bir ses tevazu sahibi bir insandır. Zeki Müren’inki ise hokkabazlıktır. (…) Neyse bir gün ben Uludağ’da bir otelde program yapıyorum. Üç erkek arkadaşıyla programıma geldiler. Ben şarkı söylüyorum. Bunlar öyle çok gürültü yapıyorlar ki... Sonra yanındaki erkeklerle uygunsuz bazı hareketlerde bulundular ve mekandan kovuldular. İki kişinin Zeki Müren'in koluna girip kapı dışarı ettiklerini hatırlıyorum. Yani her yönüyle kötü bir örnekti Zeki Müren...”

Kaset “kötü örnekte” takıldı, ayrımcı söylemler artarak devam ediyor

Geçtiğimiz aylarda Zeki Müren’in hayatı ve duruşu üzerinden cinsiyetçi ve ayrımcı söylemleriyle gündeme gelen isimlerden biri de Özdemir Erdoğan olmuştu.

Temmuz (2020) ayında katıldığı bir programda Erdoğan Müren’in adını “Özel hayatı nedeniyle kötü örnek oldu. ‘Paşa’ dediler, bir paşa çıkıp da ‘madam deyin’ demedi. Öyle bir şey olur mu? Zeki Müren rol model oldu. Sonra bir sürü kötü örnekleri çıktı. Elton John hiçbir zaman böyle pespayelik yapmadı. Piyanosunun başına oturdu, adam gibi çıktı ve şarkı söyledi” sözleriyle anmıştı.

Ocak ayında ise Posta gazetesinden Alev Gürsoy Cimin’e verdiği röportajda “İlk çıktığı seneler sesi iyiydi ama bu kişiyi günümüzde hâlâ evrensel bir sanatçı gibi gösterenler ahlaksızdır” diyerek cinsiyetçi, homofobik ve transfobik şu söylemleri ile gündeme gelmişti:

“Bakın, Zeki Müren ilk defa 1950’de piyasaya çıkmıştır ve o Türkiye’nin ilk rol modelidir. İnsanlarımız onu küçük erkek çocuklarıyla birlikte televizyonda seyretti. Ve onu izleyen erkek çocuklar travmalar yaşadı. Kötü bir rol modeldi. Sonradan bir sürü Zeki Müren’in taklitçileri çıktı. İnsanlar ona özendi. Ben bir insanın eşcinsel olmasından rahatsız olmam ama eğer bu toplum önünde örnek olacak şekilde kullanılıyorsa zararlıdır.”

“Bakın mesela Bülent Ersoy, çok daha namuslu, çünkü o kadın oldu. Yani erkek çocuklara kötü örnek olmadı. ‘Ben böyle hissediyorum’ dedi ve gitti kadın oldu. Bu kadına kimse bir şey diyemez ama Zeki Müren kötü bir rol modeldi. Aklı başında olan herkes böyle düşünür. Bugün erkekler mini etek giyip oje sürse, makyaj yapsa hoş karşılanır mı? Hem bu tehlikeyi kabul ediyorsunuz hem de sanat uğruna bunu görmezden geliyorsunuz… Bana kalırsa bu büyük bir sahtekarlık ve çelişkidir. Bunu konuşmamak ahlaksızlıktır. Siz böyle bir tehlikenin varlığını kabul ediyorsunuz ama sanat uğruna ağzınızı açıp tek kelime etmiyorsunuz. Bir tek Özdemir Erdoğan konuşuyor.”


Etiketler: medya
İstihdam