09/12/2015 | Yazar: Kaos GL

Jinekologun muayene etmeyi reddettiği trans kadın 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi.

Ayrımcılığa uğrayan trans kadına hapis cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Jinekologun muayene etmeyi reddettiği trans kadın 1 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi.

Geçtiğimiz yıl Kadın Doğum Uzmanı Fatma Hut tarafından “siz erkeksiniz, durumunuzu tasvip etmiyorum” sözleriyle sağlığa erişim hakkı engellenen bir trans kadına doktor tarafından açılan “hakaret ve tehdit” davası sonuçlandı.

9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (8 Aralık) görülen davanın üçüncü duruşmasında trans kadına 1 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.

Ne olmuştu?

Trans kadını muayene etmek istemeyen Kadın Doğum Uzmanı Fatma Hut “Siz bir erkeksiniz. Durumunuzu tasvip etmiyorum. Yanlış bir yola girmişsiniz, bu yanlışınıza ortak olmak istemiyorum” ifadelerinde bulunmuştu.

Ayrımcılığın medya yansıması üzerine Hut, “hakaret” iddiasıyla trans kadına karşı bir tutanak hazırlatarak savcılığa şikâyette bulunmuştu. İlk duruşması 25 Aralık 2014’te görülen davaya Sağlık Bakanlığı da müdahil olmuştu.

Ayrımcılığa uğrayan trans kadının açtığı davada ise İstanbul Valiliği tarafından Fatma Hut hakkında soruşturma açılmaması kararı verilmiş, Valiliğin kararına esas teşkil eden raporun dayandığı tutanaklarda Dr. Fatma Hut’un şahidinin ifadesinin dikkate alınmasına rağmen trans kadın ve şahitlerinin ifadelerine ilk duruşmada yer verilmemişti.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam