10/12/2013 | Yazar: Kaos GL

LGBT’lerin maruz kaldıkları ayrımcı tutum ve uygulamaları görünür kılmak ve sosyal hakları tartışmak amacıyla düzenlenen Sempozyumun bu yılki ana temasını ‘Eğitim Hakkı’ oluşturuyor.

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyuma 6 Ülkeden Uluslararası Katılım Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL Derneği’nin “İnsan Hakları Haftası”nda düzenlediği “Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum”a 6 ülkeden uluslararası katılım olacak
 
LGBT haklarının temel insan hakları olduğu şiarıyla insan hakları mücadelesini ve dayanışmayı güçlendirmeyi hedefleyen II. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum için akademiden, siyasetten ve sivil toplumdan uluslararası katılımcılar Ankara’ya geliyor.
 
Belçika, Almanya, Hollanda, İrlanda, İsviçre ve İsveç’ten gelen katılımcılar ile cinsel çeşitlilik ve LGBT öğrenci realitesinin tanınması için mücadele ve politikaların ele alınacağı oturumlar 13 Aralık Cuma günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek. Açılışta ise İrlanda İşçi Partisi’nden Dominic Hannigan TBMM’den siyasetçilerle birlikte olacak. 
 
LGBT’lerin maruz kaldıkları ayrımcı tutum ve uygulamaları görünür kılmak ve sosyal hakları tartışmak amacıyla düzenlenen Sempozyumun bu yılki ana temasını “Eğitim Hakkı” oluşturuyor.
 
Homofobik ve Transfobik Ayrımcılığa Karşı Mücadele ve Politikalar
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü Murat Çekiç’in modere edeceği “Homofobik ve Transfobik Ayrımcılığa Karşı Mücadele ve Politikalar” oturumu, 13 Aralık Cuma günü, 15:00-16:30 saatleri arasında gerçekleşecek.
 
Belçika’dan ILGA-Europe’tan Sophie Aujean, Almanya Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Ulrich Klocke ve Hollanda’dan LGBT’lerin Eğitimi için Küresel Dayanışma’dan (GALE) Peter Dankmeijer’in katılacağı oturumda ele alınacak konular şöyle:
 
Sophie Aujean, ILGA-Europe, Belçika
“ILGA-Europe, son yıllarda artan bir çabayla LGBT toplumunun sağlık, eğitim, çalışma hayatı ve adalete erişim alanlarında karşılaştığı ayrımcılık ve ihlallere yönelik çalışmalar yürütüyor. Yapacağım sunumda, özellikle LGBT’lerin sağlık ve eğitim alanlarında yaşadıkları günlük sıkıntılara ve zorluklara yer vereceğim. Aynı zamanda sözkonusu zorlukları aşmak için faydalanabileceğimiz, gerek mevzuat değişimi taleplerimiz sırasında gerekse daha pratiğe dönük bağlamlarda kullanabileceğimiz iyi deneyimlere, püf noktalarına ve önerilere değineceğim.”
 
Ulrich Klocke, Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya
“Lezzo! İbne! Top!” Çocuklara ve ergenlere yönelik homofobi ve transfobiyle nasıl mücadele edebiliriz?
“Berlin’de 6. sınıfa giden her 5 öğrenciden 2’si, “lezbiyen” kelimesini; her 5 öğrenciden 3’ü de “gey” ve “ibne” kelimelerini hakaret olarak kullanıyor. Bunlar, toplamda 20 okulda ve 787 öğrenci ile yapılan bir çalışmanın verileri. Öğrencilerin ve öğretmenlerin LGBT ve toplumsal cinsiyet normlarına uymayan öğrencilere yönelik davranış ve tutumları, akran raporları, öz eleştiri çalıştayları ve yazılı testler ile belirlenmeye çalışıldı.
 
Yapılan her çalışma şunu gösteriyor ki, öğretmenler, homofobi ve transfobiyle mücadele konusunda önemli bir noktada duruyor. Öğrencilerinin önünde LGBT meselelerini ve ayrımcılığı ne kadar işlerlerse, öğrencilerin tavırları o kadar iyiye gidiyor ve cinsel çeşitlilik konusuna kafa yoruluyor. Tersi bağlamda öğretmenlerin LGBT öğrencileri alay konusu yapması durumlarında, öğrenciler arası ayrımcılık da o kadar çok artıyor. Rastlanan güzel örneklerden biri de, okulların ayrımcılık karşıtı politikalarının olması ve bu politikadan her öğrencinin haberinin olması. Böylesi girişimler, öğrencilerin tavırlarında oldukça etkili oluyor.”
 
Peter Dankmeijer, Global Alliance for LGBT Education (GALE), Hollanda
“GALE direktörüPeter Dankmeijer, “eğitim hakkı” kavramına yoğunlaşacağı konuşmasında, devletlerin eğitim kavramını nasıl ele aldığına ve sözkonusu alanı kontrol ettiğine yer verecek. Eğitim alanında görmezden gelen, muğlâk tutum alan veya yapılan çalışmaları destekleyen çeşitli devlet tutumlarını ele alacak.”
 
Sempozyum için iletişim
Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum
Kaos GL Derneği: GMK Bulvarı, 29/12, Kat:6, Demirtepe/Kızılay - Ankara
Tel: 0312 230 0358 Faks: 0312 230 6277
bilgi@kaosgldernegi.org
 
II. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum, Almanya Büyükelçiliği, İsviçre Büyükelçiliği, Norveç Büyükelçiliği, İngiltere Büyükelçiliği, İrlanda İşçi Partisi, Sivil Düşün ve SIDA (İsveç) destekleri ile düzenlenmektedir. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam