28/02/2011 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Huk

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetiminde bağımsız araştırmacılar tarafından Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi çerçevesinde hazırlanan ve Ocak-Haziran 2010 dönemini kapsayan ayrımcılık izleme raporlarının sunumu bugün gerçekleştirildi.
 
Bağımsız araştırmacılar tarafından dört farklı temelde hazırlanan izleme raporlarının sunumu bugün Dolapdere Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Çalışma, farklı temellere dayalı gerçekleşen ayrımcılık vakalarına toplu bir bakış gerçekleştirmeyi; ayrımcılıkla mücadelede ortak stratejiler geliştirmeyi; ayrımcılığın izlenmesi, belgelenmesi ve raporlanmasına iyi örnekler sunmayı amaçlıyor.
 
İzleme raporları
 
Irk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temellerinde 2010 yılının ilk altı ayında gerçekleşen ayrımcı muamelelerin derlendiği dört ayrı izleme raporu bağımsız araştırmacılar tarafından hazırlandı. İzleme raporları ile Türkiye’de ayrımcılığın varlığı ve yoğunluğu hakkında bilginin yaygınlaştırılması hedeflendi. İzleme raporlarının hareket noktası, ayrımcı mevzuat ve uygulamalara dair verilerin toplanmasının, analizinin ve raporlanmasının ve bu raporların nitelikli, kapsayıcı ve güvenilir olmasının ayrımcılıkla mücadele için yürütülen savunu faaliyetleri açısından gerekliliği oldu.
 
Irk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temellerinde tespit edilen ayrımcılık vakalarını, konu ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı ve hükümetin eylem ve politikalarını içeren izleme raporları Ocak-Haziran 2010 dönemini kapsıyor.
 
“Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu Tasarı Taslağı ile Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı’nın gündemde olduğu bu süreçte, ayrımcılık vakalarının izlenmesi ve belgelenmesi büyük önem taşımaktadır. İzleme raporları sayesinde Türkiye’de gerçekleşen ayrımcı muamelelerin tekil vakalar olmadığının fark edilmesi beklenmekte ve yapılması planlanan yasal değişikliklerde bu gerçeğin göz önüne alınması gerekmektedir.”
 
Rapor sunum başlıkları ve konuşmacılar
 
Irk/etnik köken raporu: Konuşmacı: Seda Alp ve Nejat Taştan
Din/inanç raporu: Konuşmacı: Özgür Mehmet Kütküt ve Ergün Kayabaş
Engellilik raporu: Konuşmacı: Hakan Özgül ve Lütfiye Kelleci Birer
Cinsel yönelim/cinsiyet kimliği raporu: Konuşmacı: Fırat Söyle
 
Proje hakkında…
 
İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Şubat 2009-Mart 2011 arasında yürütülen Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi ile genel olarak Türkiye’de süregiden ayrımcı uygulamaların ortaya çıkarılmasına katkıda bulunulması ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik mekanizmaların güçlendirilmesi amaçlandı. Bu düşünceden hareketle proje ile ırk veya etnik köken; din veya inanç; engellilik; cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılık meselesini ele alan, bu alanda çalışmalar yapan STK’ların ve sendikaların ayrımcılıkla mücadelede oynadıkları rolün güçlendirilmesi ve bu yolla bu temellerde ayrımcılığa uğrayan kişi gruplarının durumlarının iyileştirilmesine katkı sağlanması hedeflendi.
 
Proje kapsamında ayrımcılık ile mücadele eden veya bu konular üzerinde çalışan belli başlı STK’lar, sivil girişimler ve sendikaların tanımlanmasını hedefleyen haritalama çalışması; iki günlük İletişim ve Ağ Kurma Semineri; STK ve sendika temsilcilerine ve avukatlara yönelik “Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri: Kavramlar, Hukuksal Temeller, İzleme ve Belgeleme” başlıklı üçer günlük iki seminer ile Batman ve Bursa’da aynı içerikli birer günlük iki toplantı gerçekleştirildi. Ayrıca STK ve sendikaların yürüttüğü, ayrımcılığın izlenmesi ve belgelenmesine yönelik faaliyetlere kaynaklık edecek bir ayrımcılık yasağı eğitim rehberi hazırlandı.
 
                                  
Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülmekte, Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve Global Dialogue tarafından mali olarak desteklenmektedir.
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam