27/07/2007 | Yazar: Kaos GL

Bağımsız milletvekili olarak seçime giren eski genelev çalışanı Ayşe Tükrükçü, polisin engellemeleri ve gözaltılarla geçen seçim kampanyasına rağmen siyasete devam edecek.

Ayşe Tükrükçü ‘diptekiler’ için parti kuruyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Bağımsız milletvekili olarak seçime giren eski genelev çalışanı Ayşe Tükrükçü, polisin engellemeleri ve gözaltılarla geçen seçim kampanyasına rağmen siyasete devam edecek. Tükrükçü, Türkiye’nin ilk ‘şiddet mağduru kadınlar partisi’ kurmaya hazırlanıyor. NTV’den Afşin Yurdakul’un haberi.

Ayşe Tükrükçü, 22 Temmuz seçimlerinde hiçbir siyasi parti tarafından sorunları dinlenmeyen seks işçilerinin haklarını savunmak, töre ve şiddet mağdurlarının sesini duyurmak için bağımsız aday olmuştu. Liderleri ‘şartlarımızı görün’ diyerek Karaköy Genelevi’ne çağırmasıyla büyük ses getiren Tükrükçü, seçimde aldığı 709 oyun önemli bir hareketin başlangıcı olduğunu, siyasi mücadelesinin devamı için parti kuracağını açıkladı. Tükrükçü, ‘Partide herkes ‘dipten’ olacak’ dedi.

Tükrükçü, sandıktan çıkamayınca Şefkat-Der adlı yardım kuruluşunun Kadına Karşı Şiddet Komisyonu Başkanlığı görevine geri döndü. Ancak milletvekili adaylığının geçici bir heves olmadığını belirten Tükrükçü yeni siyasi hedefini şöyle anlattı:

Hareketimiz diptekilere sembol oldu

‘Ben baştan beri ‘diptekilerin’ mücadelesini verdiğimizi söyledim. Yeni Meclis tablosunda bu kesimin temsilinin eksik olduğunu hepimiz gördük. AKP, oyların yüzde 46’sını aldı ama toplumun marjinalize ettiği bireylerden yeterince oy alamadı. Çünkü okuma yazma bilmeyen, özgürlükleri elinden alınmış insanların bir çoğu oy bile kullanamadı. Ayrıca AKP bu oy oranıyla başarı rehavetine kapılıp şiddet mağdurlarını tamamen unutabilir. Bizim hareketimiz diptekiler için bir sembol oldu, şimdi de bu insanlara hitap eden bir oluşum içerisindeyiz.’

‘Bu seçimlerde 100 bine yakın şiddete maruz kalmış, ama okuma yazma bilmediği için oy vererek bizi destekleyememiş insan var. Bunlar sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin her yerinde. Çoğu bize telefonla ulaştı. Biz siyasi mücadelemizle insan evladının dipten çıkıp nerelere gelebileceğini göstereceğiz. Gönül isterdi ki, seçilelim. Ama biz, bize destek verenlerin gönlünde seçildiğimize eminiz.

Türkiye’nin ayıbını Türkiye’nin önüne sereceğiz

‘Biz namusumuzla topluma karışmak istediğimizde sistem sürekli bize geçmişimizi hatırlattı. Bizi ‘nereden geldiğinizi unutmayın’ diye aşağıladılar ama genelevlerden vergi toplamayı da bildiler. İşte biz de böyle önü kesilen insanların şiddetten kurtulmaları, fuhuş batağından kurtulmaları, sosyal hak ve güvencelere kavuşmaları için bir parti kurma hedefindeyiz. Türkiye’nin ayıbını Türkiye’nin önüne sermek cesaret ister. Biz bu cesareti gösteriyoruz.’

Partide erkekler için kontenjan uygulanacak

Kuracakları partinin çoğunlukla kadınlardan oluşacağını, erkeklere ise uygulayacaklarını söyleyen Tükrükçü, örgütleme çalışmalarına başladıklarını belirtti.

‘Şiddet ve fuhuş sadece İstanbul’un sorunu değil, bütün Türkiye’nin sorunu. Bu yüzden parti oluşumuna girmeyi seçtik, Türkiye’de bu haksızlığı yaşayan herkese ulaşmak umuduyla. Şimdilik 26-28 kişilik bir gönüllü grubumuz var, örgütlenme ve parti merkezi kurma çalışmalarını onlarla yürütüyoruz. Anadolu’da bizi destekleyen çok sayıda cinsel istismara, töre şiddetine maruz kalmış kadın var. Onlar seçim sonrasında da bize ulaştılar ve oluşumumuzdan onları da haberdar ettik. Başkanımızdan temsilcilerimize kadar herkes ‘dipten’ olacak. Erkeklere kapalı değiliz, ama bünyemizin yüzde 10’u ya da 15’i onlardan oluşacak, asıl hedefimiz kadının temsilini öne çıkarmak. Misyonumuz bu mağdur kadınları örgütleyerek onlara haklarını anlatmak, şiddetin kaderleri olmadığını anlatmak. İnsanı ve insan sevgisini merkeze alan bir parti olacağız. Adı ‘Hayatı Hayata Vermek’ olabilir, ama kesin karar vermedik.’

*Konuyla ilgili haberler:

[[Feministlerden 'vesikalı adaylar'a destek]]

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret