15/12/2017 | Yazar: Kaos GL

Nefret suçlarının sıradanlaştırılarak basında yer alması, toplumsal önyargıyı görünmez kılıyor ve suçu değersizleştiriyor.

Ayvalık’ta transfobik nefret cinayeti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nefret suçlarının sıradanlaştırılarak basında yer alması, toplumsal önyargıyı görünmez kılıyor ve suçu değersizleştiriyor.

 

Ayvalık, Sarımsaklı’da yaşayan trans kadın evinin balkonunda öldürüldü.

Basında yer alan haberlere göre 13 Aralık gecesi, trans kadın Kader evinin balkonunda, başına tek kurşun sıkılarak öldürüldü. Cinayet zanlısı olan N. E. Ç ve S. K. gözaltına alındı.

Gazeteler nefret cinayetini sıradanlaştırıyor

Trans kadına yönelik nefret cinayetini haberleştiren Hürriyet, Milliyet, Balıkesir Ekspres ve Körfez’de Olay Gazetesi, trans kadın Kader’in kimlik ismini kullandı. Milliyet, Körfez’de Olay ve Balıkesir Ekspres gazeteleri haberi “Ayvalık'ta Travesti Cinayeti”, Hürriyet ise “Falcı Kader balkonda öldürüldü” başlığı ile verdi.

Bu gazeteler haberde mağduru “Falcı Kader takma adlı” cümleleri ile tanıtarak toplumda var olan transfobik önyargıyı güçlendirecek ifadeler kullandı. Dört gazete de nefret cinayetini sıradanlaştırarak, öldürülen kişinin haklarını ihlal etti.

Nefret cinayetleri yalnızca mağduru hedef almıyor

Nefret saikiyle işlenen suçlarda mağdurlar, diğer suçlardakinin aksine kim olduklarından ziyade neyi temsil ettiklerine bağlı olarak seçilir. Dolayısıyla nefret suçları, mağdura ve mağdurun mensubu olduğu gruba hoş karşılanmadıkları ve güvende olmadıkları mesajını verir. Nefret suçlarının sıradanlaştırılarak basında yer alması ise toplumsal önyargıyı görünmez kılar ve bu suçu değersizleştirir.

Kaos GL Derneği, 2016 yılı ‘Gasteler Bizi Söyler: Medyada Transfobik ve Homofobik Nefret Söylemi Raporu’nda LGBTİ’lerin mağduru olduğu nefret suçlarının haberleştirilmesinde medya çalışanlarının dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekiyor. Rapora buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam