09/04/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Azerbaycan’da AZAD LGBT adlı örgüt, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği alanında bilgiyi erişilebilir kılmak ve arşiv oluşturmak için bir internet sitesi kurdu.

Azerbaycan: LGBT’ler ve aileleri için internet sitesi açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Azerbaycan’da AZAD LGBT adlı örgüt, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği alanında bilgiyi erişilebilir kılmak ve arşiv oluşturmak için bir internet sitesi kurdu.
 
“Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar güçlü değil” notuyla geçtiğimiz yıl hayatına son veren İsa Şahmarlı’nın başkanlık yaptığı örgüt, Azerbaycan’daki LGBT’ler (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) ve aileleri için güvenilir bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyor.
 
AZAD LGBT’nin sitesinde Azerbaycan’daki LGBT haberleri, örgütün kampanyaları, LGBT meselelerine dair sunumlar ve Azerbaycan’daki diğer LGBT örgütlerinin bağlantıları yer alıyor.
 
“Homofobik davranışların en büyük sebebi bilgisizlik”
 
Batı tarzı projeleri Azerbaycan’a uydurmaya çalışmak yerine “Azerbaycan gerçekliğinde ne işe yarar?” sorusuyla yola çıkan örgütten Lala Mahmudova, sitenin kuruluşuyla ilgili kaosGL.org’a konuştu:
 
“Azerbaycan’da insanlar LGBT’ler ve LGBT hakları konusunda çok az bilgiye sahip. Homofobik davranışların en büyük sebebi de bu, yani bilgisizlik. Biz bu sitede LGBT hakkında internette mevcut bütün yazıları bir arşiv haline getirdik, bundan sonra da böyle yapmaya devam edeceğiz. Amacımız LGBT’ler hakkında daha fazla bilgiye yer vermek.”
 
“LGBT’ler ve ailelerine destek olmak istiyoruz”
 
Mahmudova, Azerbaycan’da benzer bir sitenin olmaması yüzünden bu alana el atmaya karar verdiklerini söyledi:
 
“LGBT hakkında soruları olan bir kişinin, bu sorulara cevap bulabilmesini istiyoruz. Bunun için çok araştırdık, kendimizi bilgilendirdik, Azerbaycan’a özel LGBT durum raporları dâhil değerli bilgileri siteye koyduk. LGBT hakkında yeni öğretim materyalleri de sitede yer alıyor. Bu konuda araştırma ya da bilgilendirme yapmak isteyenler bu materyalleri kullanabilecek. Uzun müddetli amacımız ise bu siteyi LGBT’ler ve aileleri için herhangi bir desteğe ihtiyaçları olduğunda bir sosyal yardım sistemine dönüştürmek.”
 
AZAD LGBT ile irtibat kurmak ya da sitelerine katkı sunmak isterseniz freelgbtaz@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz. 

Etiketler: medya
nefret