03/04/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de polis 1 Nisan Pazartesi akşamı çok sayıda trans ve geyi gözaltına aldı.

Azerbaycan’da polisten LGBTİ+’lara gözaltı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de polis 1 Nisan Pazartesi akşamı çok sayıda trans ve geyi gözaltına aldı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de polis 1 Nisan gecesi 10’a yakın trans ve geyi gözaltına aldı. Azerbaycan merkezli LGBTİ+ haber sitesi Minorityaze’nin haberine göre, gözaltına alınan kişiler cinsel ilişki için otele çağrıldıklarını, burada polisin kendilerine tuzak kurduğunu ve polisler tarafından alıkoyulduklarını belirtiyor.

Gözaltı ve cezaların sebebi halen belli değil ancak LGBTİ+ aktivistler polisin internet yoluyla transları hedef alarak bir tuzak kurduğunu düşünüyor.

Azerbaycan’daki LGBTİ+ aktivistler konuyu gündemde tutmaya çalışıyor. Aktivistlerin bildirdiğine göre kişilerin evlerini basmak suretiyle de gözaltı yapan polis, “Polis memurunun emirlerine uymama” gibi gerekçelerle 30 günü bulabilen idari cezalar veriyor.

İlk değil!

Bakü’de 2017 yılında da polis bir dizi baskının ardından onlarca eşcinsel ve trans bireyi gözaltına alıp döverek işkence uyguladı.

Nefes LGBT Azerbaycan Birliği başkanı Cavit Nabiyev, 22 Eylül’de yayınladığı bir video mesajında, “Birdenbire, bizce görünen bir neden olmadan, İçişleri Bakanlığı’nın polis memurları eşcinsel ve transseksüllere yönelik baskınlar düzenledi” demiş ve baskınların bugün olduğu gibi “eşcinsellerin toplandığı bilinen evlerde” ve kamusal yerlerde gerçekleştiğini söylemişti.

İlgili haber:

Azerbaycan’da polisten LGBTİ’lere gözaltı ve işkence!


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam