05/02/2013 | Yazar: Bülent Kale

Mahkeme faile verilebilecek en üst sınırdan cezayı uyguladı. Artık ceza davalarında neredeyse temayül olan iyi hal indirimi de uygulanmadı.

Kadın cinayetleri failine 3 ayrı ağırlaştırılmış hapis cezası verildi. Aralarında Siyah Pembe Üçgen Derneği kurucu üyelerinden Azra Has’ın da bulunduğu 3 kadını katleden Hamdi Ayri hakkındaki karar açıklandı. Fail, bugün görülen karar duruşmasında 3 ayrı cinayetten üç ayrı ağırlaştırılmış müebbet cezası (82/1H) ve nitelik yağma suçundan 3’er kez 15’er yıl hapis cezasına ve ruhsatsız silah taşıma suçundan toplam 3 yıl hapis ve 2000 TL para cezasına çarptırıldı.
 
Hatırlanacağı üzere 2010 yılı Nisan ayında İzmir’de üç kadın; bankacı Esra Yaşar, öğrenci Ayşe Selen Ayla ve Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin kurucu üyelerinden Azra Has arta arda 3 gece içinde katledilmiş, şehirde büyük paniğe neden olan cinayetlerin faili Hamdi Ayri  iki gün sonra Bodrum’da yakalanmıştı.
 
Bugün görülen karar duruşmasında maktullerin avukatları dışında, davaya müdahillik talepleri kabul edilen Siyah pembe Üçgen İzmir Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı avukatları hazır bulundu.
 
Duruşma öncesi İzmir Bayraklı Adliyesi önünde Siyah Pembe Üçgen İzmir ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan maktullerin yakınlarının da katıldığı basın açıklamasında üç yıldan bu yana süren dava hakkında bilgi verildi. Açıklamada, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için bu davalarında verilen cezaların caydırıcı olması gerektiğinin altını çizilerek en üst sınırdan ceza verilmesi talebi yinelendi.
 
Üç yıldan bu yana İzmir 7 No’lu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar bugün açıklandı. Mahkeme Hamdi Ayri’ye 3 ayrı kasten cinayetten üç ayrı ağırlaştırılmış müebbet cezası (82/1H) ve nitelikli yağma suçundan toplam 45 yıl hapis cezasına ve ruhsatsız silah taşıma suçundan toplam 3 yıl hapis ve 2000 TL para cezası verdi.
 

Kararın Türkçesi şöyle: Mahkeme faile verilebilecek en üst sınırdan cezayı uyguladı. Artık ceza davalarında neredeyse temayül olan iyi hal indirimi de uygulanmadı. (uygulansaydı ağırlaştırılmış müebbetler müebbede inecek diğer cezalarda da 1/6 oranında indirim uygulanacaktı.) Bu durumda, eğer zaman içerisinde yeni düzenlemeler olmazsa (ki genelde olur) fail büyük kısmı hücrede olmak üzere maksimum 36 yılını cezaevinde geçirecek. 


Etiketler: insan hakları
nefret