28/04/2008 | Yazar: Kaos GL

Dünyaya barış mesajı vermek için yola çıkan İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın tecavüz edilip öldürülmesi, hukukçular arasında yeni bir tartışma başlattı.

Dünyaya barış mesajı vermek için yola çıkan İtalyan sanatçı Pippa Bacca'nın tecavüz edilip öldürülmesi, hukukçular arasında yeni bir tartışma başlattı. Formlarda düşüncelerini dile getiren kadın hakları savunucuları, katil zanlısı Murat Karataş'ın 'haksız tahrik' indiriminden yararlanacağı görüşünü dile getiriyor.

Form üyelerinin indirime esas gösterdikleri 5237 sayılı TCK'nın 29'uncu maddesi şöyle: "Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hâllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir." İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, Karataş için indirim uygulanmayacağı görüşünde. Sözüer'e göre, yerel mahkeme indirim uygularsa Yargıtay'dan döner.

"Burada espri yok, bir trajedi var."

Kadın hukukçular, öncelikle 'Bacca'nın gelinlik giyerek otostop yapması’nın sanık hakkında indirime sebep olup olmayacağını tartışıyor. Kadın hakları savunuculuğu yapan avukat Habibe Yılmaz Kayar, tartışmanın espri olmadığına dikkat çekiyor. "Burada espri yok, bir trajedi var." diyen Kayar, sözlerini yargının daha önce verdiği kararlardan örnekler vererek sürdürüyor: "Kadına yönelik öldürme-tecavüz iddiası ile yapılan yargılamalarda görüyoruz ki; cinsel saldırı sırasında odada çocukları uyuyor diye kadının bağırmaması; şüphelinin beraat gerekçesi olmaktadır. Kendisine tecavüz girişiminde bulunan eşine karşı kendisini savunurken, eşin yataktan düşmesi haksız tahrik sayılmaktadır." Avukat Hülya Özdemir'in yorumu ise şöyle: "Hakimler, subjektif değer yargılarını, bakış açılarını bir kenara bırakarak; mağdurun bu yolculuktaki amacını da göz önünde bulundurarak evrensel hukuk değerlerine b! ağlı karar vereceklerini umut ediyorum."

Her iki kadın hukukçunun görüşüne katılmayan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, 'haksız tahrik' indirimi uygulanacağına inanmıyor: "Haksız tahrik indirimi için ortada bir haksız eylem olmalı. Bir insanın kıyafeti hiçbir şekilde haksız tahrik oluşturmaz, gelinlik gibi." Yeni yasada 'haksız tahrik'i düzenleyen maddenin gerekçesinin ayrıntılı belirtildiğine vurgu yapan Sözüer, "Ben indirimi imkânsız görüyorum; ama mahkemeler birçok konuda yanlış karar veriyor." diyor.


Kaynak: Zaman, 28 Nisan 2008

Konuyla ilgili diğer haberler:

[["Biz erkek değiliz!"]]

[[Ankaralı kadınlar Bacca için eylemde]]

[[beyaz gelinlikli pippa]]

Etiketler: insan hakları
İstihdam