25/01/2012 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, ya da diğer adıyla !f bu seneki programını açıkladı. İngiliz oyuncu Rupert Everett bu yılın özel konuğu. Everett bir belgesel çekimi için geldiği Türkiye’de haberdar olduğu Ahmet Yıldız cinayetini işleyen Zenne filminin özel gösterimini sunacak

Bağımsız Filmler Festivali 11 Yaşında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, ya da diğer adıyla !f bu seneki programını açıkladı. İngiliz oyuncu Rupert Everett bu yılın özel konuğu. Everett bir belgesel çekimi için geldiği Türkiye'de haberdar olduğu Ahmet Yıldız cinayetini işleyen Zenne filminin özel gösterimini sunacak.
 
Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali ya da daha bildik ismiyle !f, 11 yaşına girdi. Her sene belli başlı festivallerden filmleri, büyük ödül adaylarını ve keşif imkanı sunan daha küçük ölçekli filmleri bir araya getiren !f, bu sene 16 - 26 Şubat arasında İstanbul’da, ardından 1- 4 Mart’ta Ankara’da ve tarihinde ilk defa 2 - 4 Mart arasında İzmir’de takipçileriyle buluşacak.
 
Festivalin 11. programı da önceki gün yapılan bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Festival yönetmeni Serra Ciliv ve yardımcı yönetmeni Pelin Turgut’un sunduğu programın bu seneki kapsamı hayli geniş. Oscar’ın güçlü adaylarından ‘The Descendants / Senden Bana Kalan’, kansere getirdiği mizahi yaklaşımla merak konusu ‘50/50 / Şansa Bak’ gibi bol yıldızlı hit filmlere de yer var, yönetmeni Bent Green tarafından evinin arka bahçesinde gerçekleştirilmiş, Rotterdam gibi festivallerde ilgi görmüş ‘Eskiden Buralar Hep Yer Çekimiydi’ gibi deneylere de...
 
Rupert Everett geliyor
‘Fantastik Filmler’, ‘Nöbetçi Sinema’ gibi !f klasiklerinin yanı sıra ismiyle ve içeriğiyle gayet manidar ‘People Power / Arka Bahçe’ gibi bölümleriyle görücüye çıkacak festival bu sene konuk listesiyle de iddialı. Zira !f’in bu seneki ağır konuğu bir Hollywood yıldızı, verdiği mücadeleyle eşcinsel aktörlerin ana akım sinemada adını duyurmasına önayak olan Rupert Everett. Festivalin taze ödülü ‘Yeni Bir Dünya İçin Sinema’yı almak üzere İstanbul’a gelecek oyuncunun ziyaretini daha da özel kılan bir yanı daha var: Daha önce bir belgesel çekimi için Türkiye’ye geldiği sırada Ahmet Yıldız cinayetinden haberdar olan ve konuyla ilgilenen Everett, şimdi o cinayeti konu alan ‘Zenne’nin özel gösterimini sunacak.
 
!f’in diğer esaslı konuklarından biriyse Michael Nyman. Şimdiye kadar ‘Piyano’ ve Peter Greenaway filmleri dahil sayısız filmin müziklerini bestelemiş Nyman, bu sefer hem yönetmen hem müzisyen kimliğiyle festivalde. Dziga Vertov’dan esinle çektiği ‘Film Kameralı Nyman’ı festivalde gösterilecek müzisyen, Beyoğlu SALT’ta da özel bir konuşma yapacak.
 
Gökkuşağı:
LGBTT filmlerinin toparlandığı ‘Gökkuşağı Filmleri’ bu sene festivalin merakla beklenen filmlerinden birini de içeriyor: The New York Times’ta yılın en iyi 10’u arasında gösterilen, Britanya’da beklenmedik bir ilgiyle karşılanan ‘The Weekend’ birçoklarına göre gey sinemanın son dönemdeki en iyi örneklerinden. Cher’in oğlu Chastity’nin cinsiyet inşa operasyonu sürecini yakın plana alan ‘Becoming Chaz’ ve Tahran’ı da Gökkuşağı ‘lokasyonları’ arasına katan ‘Koşul’, bölümün diğer ilgi çekici filmlerinden. TSK’nin çürük raporu uygulamasını konu alan belgesel ‘Çürük’ de bu bölümde gösteriliyor.
 
Özeller:
!f’ özel gösterimleri, ‘Film Kameralı Nyman’ ve ‘Zenne’nin dışında bir de Amerikan yeraltı sinemasının efsanelerinden Jonas Mekas’ı ağırlıyor. 88 yaşındaki yönetmen, ‘kendi kariyerine saygı duruşu’ niteliğindeki kolajı ‘Uykusuz Gece Masalları’yla bağımsız filmler festivalinin ruhuna büyük katkı sağlıyor.
 
Dİğerlerİ:
!f, ‘Açılım’ adıyla başladığı Kürt sineması toparlamasına bu sene ‘Ev’ adını vermiş. Londra ve New York Kürt Filmleri Festivali direktörü de programa katkı sağlayan isimlerden. Yeni !f bölümlerinden biri de yol filmlerine yer veren ‘Yol’. Guy Maddin’in Berlin’de gösterilecek ‘Anahtar Deliği’ bu bölümde.
 
Hİt Fİlmler:
Haliyle !f’in en ilgi çekecek bölümlerinden biri. ‘Senden Bana Kalan’, Michelle Williams’lı ‘Bu Dans Senin’, Takashi Miike (‘Dava Vekili’) ve Todd Solonz’un (‘Karanlık At’) yeni filmleri yanında dikkatten kaçmaması gereken filmler de mevcut bölümde. Daha yeni Sundance’te ilgiyle karşılanan gay aşk hikâyesi ‘Işıklar Açıkta Kalsın’ ve karşı kültür figürleri Ken Kesey ile Neal Cassady’nin yoğun LSD destekli yolculuğunu belgeleyen ‘Sihirli Yolculuk’ da ‘Hit Filmler’in ilgi esirgenmeyecek yapımlarından.
 
!f Müzİk
Festival yönetmeni Serra Ciliv’in dediğine göre yan etkinliklerle kendi içinde bir festivale dönüşme sürecindeki bölüm !f Müzik’in programı, festivalin ruhuna yakışır müzik türlerini mercek altına alıyor. Bu bölümün gediklilerinden ‘freak-folk’ yıldızı Devendra Banhart’ın henüz ünlenmeden gerçekleştirilen kayıtlardan oluşturulmuş belgesel ‘The Family Jams’, Courtney Love kadar ünlü olmasa da çıkıntılıkta onunla yarışacak ‘Hole’ davulcusu Patty Schemel’i konu alan ‘Hit so Hard’ ve Fransa’nın ünlü feminist, kuir electro-clash grubunu takibe alan ‘Le Tigre Turnede’, müzik programında yer alanlardan.
 
!f Kült
!f Kült, bu yıl bu sıfatı tam anlamıyla hak eden bir filmle taçlandırıyor festivali. Almodovar’ın ‘İçimdeki Deri’si görücüye çıktığında ilk akla gelen filmlerden 1960 yapımı Fransız korku filmi ‘Yüzü Olmayan Gözler’ bu sene !f’te gösteriliyor.
 
Fantastİk:
Fantastik Filmler’in ilk dikkat çekenleri Japonya’dan. ‘Kill Bill’e animasyon katkısıyla da tanınan Katsuhito Ishii’nin yeni filmi ‘Kaçakçılar’ ve manga ustası Yoshihiro Tatsumi’nin fantastik biyografisi ‘Tatsumi’ bu bölümde.
 
KEŞ!F:
Yarışmalı !f bölümü ‘Keş!f’ beş yaşında. Yeşim Ustaoğlu’nun başkanlığını üstlendiği jüride Mısırlı aktivist ve oyuncu Khaled Abdol Naga da var.
 
Ayrıca " !f ² " ile festivalin İstanbul’daki son üç gününde İstanbul ile eşzamanlı gösterilecek 5 film, İstanbul’daki izleyicilerle aynı anda Anadolu’da 23 şehrin yanı sıra Lefkoşa, Beyrut ve Ramallah’daki izleyicilere ulaştırılacak. 
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam