27/12/2023 | Yazar: Kaos GL

Kae Tempest’in, ilk gençlik yıllarından beri deneyimlediği ruh sağlığı sorunları ve cinsiyet disforisinin bunalımlarıyla başa çıkmasına yardım eden yaratıcılık ile kurduğu “garip ve tutkulu ilişki”yi irdelediği “Bağlar Üzerine”, Türkçede.

“Bağlar Üzerine” raflarda yerini aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kae Tempest ilk kez Türkçeye çevrildi. “Bağlar Üzerine”, Mina Çakmak’ın çevirisi, Deniz Başar’ın editörlüğü ve İrem Yıldırım’ın tasarımıyla Onagöre Tasarım ve Yayıncılık’tan çıktı.

“Bağlar Üzerine”, yaratıcılığa ve yaratılıcığın yüreklendirdiği beraberliğe bir övgü. Tempest kendi sanatçılık deneyimine dayanarak yaratıcılığın hem kendimizle hem de diğerleriyle ilişkilerimizi derinleştirmesinin olanakları üzerine düşünüyor. 

Kitap boyunca Tempest, ilk gençlik yıllarından beri deneyimlediği ruh sağlığı sorunları ve cinsiyet disforisinin bunalımlarıyla başa çıkmasına yardım eden yaratıcılık ile kurduğu “garip ve tutkulu ilişki”yi irdeliyor. “Sislerin arasından” çıkıp gelen yaratıcılığın dönüştürü gücü, çağın hissiz kopukluklarına karşı bir panzehir. 

Özellikle pandemi sırasında çok daha sert hissettiğimiz kopukluk ve dağınıklığın çözümü Tempest’e göre yaratıcılık yoluyla ulaşabiliceğimiz bir müştereklik. Yaratıcılık, sanatsallığın ötesinde bir merak duygusu ve bizi harekete geçiren bir dürtü. Bölüm başlarında alıntılanan William Blake ve Tempest’in düşüncelerine yön veren Carl Jung, kitabın kadim ve mitik ilhamlarının başında geliyor.

Ana tezi, “aramızda açılan uçurumlar”ın  yaratıcılık yoluyla aşılabileceği olan bu manifesto, mistik bir bakış açısını antikapitalist bir bağlamla buluşturuyor.

“Bağlar Üzerine”yi Onagöre’nin sayfasından ve kitapçılardan temin edebilirsiniz.

Kae Tempest hakkında

Kae Tempest, İngiliz şair, yazar, müzisyen. 1985 yılında Londra’da doğdu. Spoken-word şiir performansını müzikle harmanlayan güçlü ve düşündürücü çalışmalarıyla tanınıyor. Tempest, çalışmalarında genellikle sosyal ve politik konular, kimlik ve insan deneyimi temalarını işliyor.

Tempest, 2013 yılında “Brand New Ancients” şiiiriyle Ted Hughes Ödülü’nü kazandı. “Let Them Eat Chaos” albümüyle Mercury Müzik Ödülleri ve Costa Kitap Ödülleri için kısa listeye kaldı ve “The Book of Traps and Lessons” albümüyle 2020’de iki Ivor Novello Ödülü’ne aday gösterildi.

Tempest'ın şiir, müzik ve sahne performansını birleştiren benzersiz sanatsal tarzı onu güncel şiir ve müzikte önemli bir figür haline getirdi.

Ona göre görsel sanatlar, şiir ve deneme alanlarında yayın yapan bağımsız bir yayınevi.

Sanatçı yayınları odağında fotoğraf kitabı, şiir, edebiyat ve eleştirel teori konularına yayılan bir seçki sunuyor. Kitapları sanat nesnesi olarak görüyor ve sanatsal pratiklerde deneyselliği teşvik ediyor. Onagöre, kitabın fiziksel formunun olanakları ve sınırlarını kurcalıyor ve yenilikçi yayın pratiklerini dikkatle takip ediyor.

2010 yılından beri yayın pratiklerinde belli değerleri benimsiyor: Sanatçı kitaplarını daha geniş seyirciye ulaştırmak, adil ve şeffaf bir üretim modeli oluşturmak ve sürdürülebilir ve istikrarlı bir yayın sistemi geliştirmek. Onagöre’nin amacı her yayınıyla yeni diyaloglar ve tartışmalar açabilmek.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam