09/11/2006 | Yazar: KAOS GL

‘Uzun zaman süren hazırlık, plan ve organizasyon çalışması sonrasında Türkiye Eşcinselleri Altıncı Buluşması, baharankara adı altında 21-23 Nisan 2001 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi.’

‘Uzun zaman süren hazırlık, plan ve organizasyon çalışması sonrasında Türkiye Eşcinselleri Altıncı Buluşması, baharankara adı altında 21-23 Nisan 2001 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi.’

KAOS GL

Koray

Türkiyeli Eşcinsellerin 6. Buluşması, 21-23 Nisan 2001, Ankara

Uzun zaman süren hazırlık, plan ve organizasyon çalışması sonrasında Türkiye Eşcinselleri Altıncı Buluşması, baharankara adı altında 21-23 Nisan 2001 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirildi. Altı ayda bir yapılan bu buluşmalar eşcinsel gruplar¬ca organize ediliyor ve sırayla ev sahipliği yapılıyor. Eşcinsel hareketin gündemindeki konularda söz sahibi olmak isteyen, hareketin politikalarının belirlen¬mesinde yer almak isteyen herkese açık olan bu etkin¬likler farklı şehirlerde örgütlenmiş olan ve etkinlik gösteren grupların fikir alışverişi yaptıkları, deneyim¬lerini ve hayallerini paylaşıp ortak etkinlik olanaklarını zorladıkları, yaklaşık yüz kişinin katıldığı büyük organizasyonlar. Bu buluşmanın ev sahipliğini, daha önce Ankara'da yapılmış olan 4. Buluşma'ya da birlikte ev sahipliği yapmış olan, Kaos GL ve GayAnkara grupları yaptılar.

Tüm grupların ortak etkinliği olarak kabul edilen, ama organizasyonu sıra ile yapılan buluş¬malarda, daha çok eşcinsel hareket ve politikaları üzerine toplantılar ve atölye çalışmaları yapılır. Orga¬nizasyonu da ev sahipliği yapan grup yapar, birçok şehirden gelen çok sayıda katılımcı da etkinliklere katılırdı.

Bu buluşmada organizasyon anlayışında bir değişiklik yapıldı; tüm katılımcıların isterlerse katıla¬bilecekleri bir organizasyon komitesi yapısı geliştiril¬di. Böylece katılımcıların daha aktif bir rol oynaması, organizasyonun gerçekten herkesin organizasyonu haline gelmesi, buluşmaların da en baştan ve birlikte iş yapma, bir arada çalışma olanağı yaratması mümkün olabilecekti. Kaos GL, GayAnkara, Lambdaistanbul, Anadolu Ayıları, Türkiye Ayıları gruplarından ve bağımsız katılımcılardan oluşan komite etkinliklerin içeriğini, buluşma tarihini belirledi (tabi uzun ve yoru¬cu toplantılar, bu cümleden çıkarılamıyor ama öyle oldu).

Etkinlikler yapılırken de bir yenilik yapıldı; bir geniş tema belirlendi: ‘Eşcinsel Hareket Nereye? Nasıl?’ İlk gün bu başlığın tartışılmasına zemin oluş¬turabilecek birçok toplantı, atölye çalışması ve sunum yapıldı. Kurumsallaşma, ‘gay life’/’gay liberation’ karşıtlığı, haklar özgürleştirir mi, diğer toplumsal hareketlerle ve kurumlarla ilişkiler başlıklı toplantılar, lezbiyenlik ve gizlilik adlı atölye çalışması, proje yönetimi ile ilgili sunum ilk gün Kaos Kültür Merkezi'nde farklı salon¬larda gerçekleştirildi. Bu toplantıların saat¬leri birbiriyle çakışabildiğinden katılımcılar kaydolarak istedikleri toplantıya girdiler. Bu toplantılarda tartışılan konular birer katılımcı tarafından son gün Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf Ankara Şubesinin toplantı salonunda herkesin katılımıyla yapılan genel toplan¬tıya aktarıldı. Bu genel toplantının başlığı da: "Eşcinsel Hareket: Nereye ? Nasıl?" idi. Kurumsallaşma ile ilgili olarak yapılan toplantıda şu an eşcinsel grupların kurumsallaşma basamaklarındaki konumu, kurumsallaşmanın varsa açılmak gibi önkoşulları, avantaj ve dezavantajları üzerinde konuşuldu. ‘Gay life’/’gay liberation’ karşıtlığının konuşulduğu toplantıda ise bu kavramların birbirine zıt, karşıt, rakip olmadıkları, ama hareketin hedefleri¬ni saptamaya çalışırken göz önünde bulundurulup ulaşılması daha kolay, düzence kabul edilmesi son derece basit bir yaşam tarzı olan ‘gaylife’ı nihai hedef olarak algılamamak gerektiği, ama bunun da anti-gaylife mücadele vermeyi(!) gerektirmediği, dahası bunun anlamsız olacağı vurgulandı.
Uğur ve Zeynep'in idare ettiği "lezbiyenlik ve gizlilik" atölyesi, izlediği Türkiye'de kadın olmak, lezbiyen olmak, gizlilik konu sırasıyla beğeni kazanırken İstanbul'dan Nejat'ın "Proje Yönetimi" ile ilgili yurtdışında bir gençlik merkezinde katıldığı programdan edindiği bilgileri aktardığı sunumu kendine Ankara'da çalışan gruplardan katılımcı buldu. Diğer toplumsal hareket ve kurumlarla ilişkiler toplan¬tısı ise daha çok Avrupa Birliği ile ilişkiler ve bunun Türkiye'de eşcinsel hareket üzerine olası etkileri üzer¬ineydi.

İlk gün KKM'de gerçekleştirilen onca toplan¬tının arasında İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen, Radikal Gazetesi Ekler Genel Yayın Yönetmeni Tuğrul Eryılmaz ve yazar Tayfun Gönül'ün de konuşmacı olarak katıldığı "Medya ve Azınlıklar" söyleşisi de yerini aldı. Özel¬likle "azınlık" kavramı, egemen söylemin bir parçası mı yoksa bir gerçeklik mi olduğu çevresinde dolaşan, tahammül/hoşgörü, farklılık/kimlik duraklarına da uğrayan toplantı oldukça geniş katılım, heyecanlı tartışmalar nedeniyle akıllara sorular eken, cevap ipuçları vermeyi de ihmal etmeyen renkli bir sohbet halini aldı. Toplantıdan toplantıya, KKM'den İHD'ye koşturan katılımcılar küçük çapta bir şehir merkezi turu da atmış oldular aslında, ne çok yürüdük diye sızlananlar olduysa da.
Işık Dağı'na düzenlenen gezi için tüm hava muhalefetine rağmen ikinci gün kargalarla birlikte kalkılıp otobüslerle yola koyulundu. Hedeflenen yere ulaşıldı. Yemekler yenildi, gezildi, konuşuldu ise de öğleden sonra artık kararını vermiş gibi davranan yağ¬mur nedeniyle şehre dönüldü. Böylece burada gerçekleştirilmesi planlanan bazı toplantılar gerçekleşemediler.

Etkinlikler süresince KKM'de dört sergi aynı andan katılımcılara ulaştırıldı. Mehmet Göktaş'ın kolaj, Ali Baba'nın "portreler" adlı fotoğraf, Mali Koçoğlu'nun "tohum kabuk çekirdek ilik çiçek böcek" adlı enstalasyon sergisi, KKMde gerçekleştirilen özgün baskı atölyesinin ürünleri ile birlikte KKM duvarlarını dolduruyordu.

Piknik gününün gecesinde organize edilmiş olan "Buluşma06" partisi Kızılay'da Black Eight Cafe/Bar kapatılarak gerçekleştirildi. İstanbul'da Lambda'nın düzenlediği partilerde de çalan Can, DJ olarak burada da kendini gösterdi. Önceki gece Şengül Hamamında hep birlikte ter dökmüş olan katılımcılar bu sefer de dans ederek ter içinde kaldılar. Partiden sonraki sabah vakitlice toparlanıp kültür merkezine saatinde ulaşanlar "hediye paketi" adında kendini ka¬bullenme ile ilgili Yeşim ile Oya'nın hazırlayıp sun¬duğu okuma/performansı daha sonra da kısa film gös¬terisini izleyebildiler. Sonra da hep beraber genel toplantıya geçildi. Saatler süren toplantı sonrasında etkinlikler son buldu.
Buluşmanın değerlendirilmesi ve bundan sonrakiler için konuşmak üzere bir araya gelindi. Bu buluşmada ortaya konan geniş katılımlı organizasyon komitesi ve asıl temayla ilgili büyük toplantıya zemin hazırlayan birçok küçük ve bir büyük toplantı bundan sonraki buluşmalar için de benimsendi. Bir dahaki buluşma Lambdaİstanbul'un ev sahipliğinde İstanbul'¬da 2001 sonbaharında gerçekleşecek.

Kaynak: Parmak Gazetesi, Haziran 2001, Sayı 3






Etiketler:
İstihdam