12/04/2015 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Film Festivali’nde, Bakur filminin sansüre uğramasının ardından 22 film festivalden çekildi.

Bakur’a sansüre karşı 22 film festivalden çekildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Film Festivali’nde, Bakur filminin sansüre uğramasının ardından 22 film festivalden çekildi.
 
Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönetmenliğini yaptığı “Bir Gerilla Belgeseli: Bakur” filminin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin eser işletme belgesi olmadığı gerekçesiyle engellenmesi üzerine sinemacılar yazılı bir açıklama yaptı.
 
Aralarında Pembe Hayat Kuirfest gibi festival ve kurumlar ile çok sayıda sinemacının ortak imzasıyla yayınlanan açıklamada PKK gerillalarını anlatan Bakur filminin engellenmesi “baskı ve sansür” olarak nitelendi. Haftalar önce Festival programının açıklandığını belirten sinemacılar, eser işletme belgesi olmayan bazı filmlerin sorunsuzca gösterildiğini de hatırlattı:
 
“Sansürün arkasında siyasi bir karar var”
 
“Bu müdahalenin Bakur filminin gösterimine yönelik yapılması, bu sansürün arkasında siyasi bir karar olduğunu da gözler önüne sermiştir.
 
“Filmlerimizin özgürce izleyiciyle buluşmasının önündeki bütün engellerin derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Eser sahipleri olarak, eser işletme belgesi olsun olmasın bu belgeyi festivallere ibraz etmeyi reddediyoruz.”
 
Sinemacılar Bakur belgeselinin uğradığı sansür kaldırılıp, filmin festival gösterimi özgürce yapılana kadar filmlerini İstanbul Film Festivali’nde hiçbir şekilde göstermeyeceklerini ve bu koşullar altında İstanbul Film Festivali’nin tüm gösterimlerini durdurmasını talep ettiklerini duyurdu.
 
Festivalden çekilen filmler
 
Sansüre karşı festivalden çekilen filmler ise şöyle: Koloni, Motör, İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi, İs, Komşu Komşu Hu, Haziran Yangını, Beyaz Çınar, Berroj, Çırılçıplak/Şılfîtazî, Yollara Düştük, Homo Politicus, Soluk, Nefesim Kesilene Kadar, Kar Korsanları, Eksik, Sarmaşık, Yeni Dünya, Limonata, Misafir, Neden Tarkovski Olamıyorum, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku, Ufak Hakikatler.
 
Açıklamayı imzalayan sinemacı, festival, dergi ve kurumların tam listesine ise şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam