05/04/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

HPV testine erişemeyenler ve ayrımcılığa uğrayanlar anlatıyor: “Doktor ‘Evli misin?’ diye sordu. ‘Hayır’ dedim. Devletin bu testi evli olmayanlara yapmadığını söyledi.”

“Bana ‘Devlet evli olmayanlara bu testi yapmıyor’ dendi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HPV testine erişemeyenler ve ayrımcılığa uğrayanlar anlatıyor: “Doktor ‘Evli misin?’ diye sordu. ‘Hayır’ dedim. Devletin bu testi evli olmayanlara yapmadığını söyledi.”

İllüstrasyon: Marcy Gooberman

Türkiye’de “Human Papilloma Virüsü” (HPV) testine ve aşılarına erişim birçok açıdan zorlu.

Testi, devletin sağlık merkezlerinde yaptırmak istediğinizde, hekiminiz “medeni durum” bilginizi isterse ve “evli” değilseniz hizmetten faydalanamayabiliyorsunuz. Şayet özel sağlık merkezlerinde test yaptırmak isterseniz, yüksek ücretler ödemeniz gerekiyor.

Türkiye’de HPV’nin dört türüne (-6, -11, -16 ve -18) karşı dört değerli ve iki türüne karşı (-16, -18) iki değerli aşı bulunuyor. 19 Şubattan itibaren dört değerli aşının doz fiyatı 524,78 TL, iki değerli aşının fiyatı ise 406,74 TL olduğu belirtiliyor.

Biz de kaosGL.org olarak HPV alanında sağlık hizmetlerine erişimdeki zorlukları gündemde tutmak adına HPV test hizmeti esnasında ayrımcılığa uğramış kişilerle görüşmeye başladık.

“Devlet evli olmayanlara bu testi yapmıyor”

İlk görüşmecimiz Lumi, 2 yıl önce hastanede uğradığı ayrımcılığı şöyle anlattı:

“2 yıl önce düzenli devam eden bir ilişkim vardı. Partnerim bir sıkıntı nedeniyle o dönem üroloğa gitmişti kendisine henüz teşhis konmamışken doktoru ‘partnerin de bi doktora görünsün’ demiş (bu sebeple psikolojik şiddete de maruz kalmıştım). Ben de kendi kendime düşünürken ilk aklıma gelen HPV olduğu için dedim bir baktırayım. Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alikahya Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden randevu aldım. Doktora HPV için test yaptırmak istediğimi söyledim. ‘Evli misin?’ diye sordu. ‘Hayır’ dedim. Devletin bu testi evli olmayanlara yapmadığını söyledi.”

“Beni yönlendirmesini istedim, açıkçası yardımcı olmak ister gibi bir hâli de yoktu. Dışarıda, özel hastanede yaptırabileceğimi söyledi fakat ücretlerinin yüksek olduğunu söyleyerek başından savdı aslında.”

“Çevremde de bu konuda akıl danışabileceğim kimse yoktu biraz da korkmuştum açıkçası, hem partnerimin tavrından dolayı hem de kimseye bir şey soramadığım için daha sonra Kocaeli Üniversite Hastanesi’nde sıkıntımı çözebildim.”

“Evli olmayan insanlara bu tarz konularda geleneksel yaklaşım sinir bozucu ayrıca 30 yaşından küçüklere HPV testi yapılamıyormuş, böyle de tuhaf bir bilgi dolanıyor. Smear testi için de yine aynı şekilde ‘evli’ değilseniz yapmıyorlar ya da bu hastanenin tutumu bu şekilde.”

Genç LGBTİ+'nın kampanyası devam ediyor!

Genç LGBTİ+ Derneği, 4 Mart Dünya HPV Günü’nde İzmir’de ücretsiz ve anonim HPV test merkezi talebiyle change.org’ta imza kampanyası kampanyası başlattı. Hâlen süren kampanyanın imzaları Sağlık Bakanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi ve Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne gidiyor. Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili haber

HPV nedir, biliyor musun?


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret