31/01/2019 | Yazar:
Bangladeş polisi LGBT+ aktivistleri Xulhaz Mannan ve Mahbub Rabbi Tonoy cinayetinin baş şüphelilerinden birini tutukladı.

Bangladeş polisi LGBT+ aktivistleri Xulhaz Mannan ve Mahbub Rabbi Tonoy cinayetinin baş şüphelilerinden birini tutukladı.
Bangladesli LGBT+ aktivisti Xulhaz Mannan
Ülkenin ilk LGBT+ dergisi Roopbaan’ın kurucusu Mannan ve derginin genel sekreteri Tonoy 2016’da pala kullanan bir grup tarafından saldırıya uğrayarak öldürüldüler. Bangladeş merkezli haber sitesi bdnews24.com’a göre, Bangladeş polisi köktenci bir grup olan Ansssarullah Bangla Takımı’nın 7 üyesinin bu cinayetlere karıştığını düşündüklerini açıkladı. Yetkililer, militan örgütün bir üyesi olan Asadullah adında 25 yaşındaki bir erkeği, cinayetlerin kilit ismi olduğu iddiasıyla tutukladılar.
Dakka Büyükşehir Polisi (DMP) Terörle Mücadele ve Uluslararası Suç (CTTC) biriminin şefi Monirul Islam, 16 Ocak Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısı ile şüphelinin tutuklandığını duyurdu.
Üç kişi daha Bangladeşli LGBT+ aktivistlerinin cinayeti ile ilgili tutuklandı
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, kamera kayıtları ve görgü tanıklarının ifadelerini içeren delillere rağmen, henüz kimse cinayet suçuyla yargılanmadı. Üç kişi daha Mannan ve Tonoy cinayetleriyle ilgili olarak tutuklandı. Bu üç kişi cinayetler hakkında mahkemede itirafta bulundular.
Cinayetlerden bu yana, düzinelerce LGBT+ aktivistleri can güvenliğinden endişe ederek ülkeyi terk etti. Cinayetlerin ardından 2017 yılının Mayıs ayında, ülkenin ünlü Hızlı Eylem Taburu (RAB) Dakka’da bir “gey parti”ye baskın yaparak 28 erkeği “eşcinsellikle suçlayarak” tutukladı.
2018 Ekim ayında PinkNews’e konuşan Bangladeş'teki LGBT+ aktivistler, ülkenin queer topluluğunun Mannan ve Tonoy'un ölümlerinin ardından nasıl bir “şok ve korku dönemi geçirdiğini” anlattı. Aktivistlerden biri “Bugün, yeni nesilde gitgide daha fazla insanın toplumsal cinsiyet ve cinsel akışkanlık fikrine açıldığını görüyoruz. Toplumda hala sadece eşcinsellik açısından değil, genel olarak cinsellik ve cinsel sağlık açısından da oldukça fazla nefret ve bilgisizlik var. Eşcinselliğin Bangladeş’te yasallaşması çok uzun zaman alacak” dedi.
Etiketler: insan hakları