01/06/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Avukat Bolaç: ‘İstinaf Mahkemesinden ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden dönecek bir karar’

Barbaros Şansal’a zorlama ceza! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Bolaç: “İstinaf Mahkemesinden ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden dönecek bir karar”

Modacı Barbaros Şansal’ın sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle yargılandığı dava bugün sonuçlandı. İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasında, tutuksuz yargılanan Barbaros Şansal, “Türk Milletini ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama” suçundan 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu ceza mahkeme tarafından ertelendi.

Şansal: Eleştiri hakkımı kullandım

İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasına, tutuksuz yargılanan Barbaros Şansal ve avukatları hazır bulundu. Mahkeme, davaya konu olan videoda sarf edilen ifadeler nedeniyle Barbaros Şansal’ın hakkında açılan dava ile Twitter'daki paylaşımları nedeniyle Şansal hakkında daha önce açılan dava dosyasının birleştirildiğini sanık Şansal ve avukatlarına bildirdi.

Duruşmada Şansal, söz konusu videonun kendisine ait olduğunu belirtti ve bu videoda kullandığı sözlerin Türkiye Cumhuriyeti devletini, milletini veya diğer organlarını aşağılama kastı olmadığını eleştiri hakkını kullandığını ekledi. Ayrıca Şansal, dava konusu olan tweetin kendisine ait olmadığını söyledi.

Videoya 6 ay 20 gün hapis cezası

Mahkeme, sanık Barbaros Şansal hakkında Twitter paylaşımları nedeniyle "halkın bir kesimini din, mezhep farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan açılan davada Şansal’ın beraatına karar verdi. Ancak Mahkeme, Şansal’a paylaştığı videodaki konuşmalarından dolayı "Türk milletini ve Türkiye Cumhuriyetini alenen aşağılama" suçundan 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Şansal’a verilen bu ceza da ertelendi ve Şansal'ın yurt dışına çıkma yasağı ile adli kontrol uygulaması kaldırıldı.

Avukat Efkan Bolaç, Barbaros Şansal’a verilen cezayı KaosGL.Org’a değerlendirdi. Bolaç, mahkemenin bu kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklarını belirtti. Avukat Bolaç; “Twitter paylaşımından dolayı açılan davada, Şansal twitter’dan beraat etti ancak paylaştığı videodan dolayı cezalandırıldı. Zorlama bir ceza. İstinaf Mahkemesinden ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden dönecek bir karar” dedi.

Ne olmuştu?

Ünlü modacı Barbaros Şansal, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edildi. Türkiye’ye gönderilen Şansal, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda linç girişimine maruz kaldı.

Şansal, polisler eşliğinde uçaktan indirilirken apronda toplanan bir grup erkeğin sözlü tacizine maruz kaldı. Şansal’a cinsiyetçi küfürler eden saldırganlar, Şansal uçaktan uzaklaştığı sıralarda, Şansal’ı ortalarına alarak şiddet uyguladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Savcısı Umut Tepe tarafından hazırlanan iddianamede, Şansal'ın, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi. İddianamade Şansal'ın attığı tweetler delil olarak yer aldı. İddianame Başsavcılık tarafından onaylandı.

İddianameyi, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi kesin ve inandırıcı delil olmadığı için reddetti.

Savcılık, mahkemenin iade ettiği ilk iddianameyi yeniden düzenledi. İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi de düzenlenen iddianameyi 22 Şubat’ta kabul etti.

3 Ocak günü tutuklanan Barbaros Şansal hakkında 2 Mart’ta tahliye kararı verildi.

16 Mart’ta İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında Şansal, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan 3 yıla kadar hapsi istemiyle yargılandı. İlk duruşma, dava dosyadaki eksikliklerin giderilmesi gerekçesiyle ertelendi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam