29/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Sevda Alankuş’un hazırladığı Barış Gazeteciliği Elkitabı çıktı. Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Alankuş, ‘Barış gazeteciliği sadece sıcak savaş dönemlerinde değil her zaman yapılmalı’ dedi.

Barış Gazeteciliği Elkitabı çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sevda Alankuş’un hazırladığı Barış Gazeteciliği Elkitabı çıktı. Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Alankuş, “Barış gazeteciliği sadece sıcak savaş dönemlerinde değil her zaman yapılmalı” dedi.

İPS İletişim Vakfı Yayınları’ndan çıkan Sevda Alankuş’un hazırladığı Barış Gazeteciliği Elkitabı toplantısı Elit World Prestige Otel’de yapıldı.

Çok sayıda iletişim akademisyeni, gazeteci ve basın meslek örgütü temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen kahvaltılı toplantıda bianet’in 2015 Erkek Şiddeti videosu ile gazeteci Murat Utku’nun hazırladığı Barış Gazeteciliği videosu gösterildi.

Gösterimlerin ardından İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasına Barış Gazeteciliği El Kitabı’ndaki önsözünden çözüm sürecinde 28 Şubat 2015 günü yapılan Dolmabahçe görüşmesi sonrası atılan manşetleri sıraladı ve bugün gelinen noktaya işaret etti. Mater “Görüldüğü üzere medya sahiplik yapılarının güç odaklarına karşı aldıkları pozisyonla barış gazeteciliği yapılamaz” dedi.

Gazeteci olmayı haber yazarken daima huzursuz, tedirgin, heyecanlı olma hali olarak gördüğünü ancak bunun yargılanma, hapsedilme, hatta hayatını kaybetme anlamında bir huzursuzluk olmadığını belirten Mater şöyle devam etti:

“Ne yazık ki bugün yaşadığımız süreçte, gazeteciler gazetecilik anlamında değil ama yargılanma, hapsedilme anlamında bir huzursuzluk yaşıyor. Oysa gazeteci bu huzursuzluğu ‘hakikaten barış gazeteciliği yapabiliyor muyum, neden yapamıyorum’ sorularıyla yaşamalı.”

“Barışı sevmek, barış gazeteciliği yapmak anlamına gelmiyor”

Toplantı kitabın yazarı Sevda Alankuş’un konuşmasıyla devam etti. Alankuş, kitabın yazılma sürecini şöyle anlattı:

“Başladığımızda Türkiye’de barış sözcüğü en savaşçıların bile muteber sözcüğü haline gelmişti. Sadece barıştan bahsetmenin barışa katkısı olmadığını biliyorduk. Ancak İrlanda örneğinde de olduğu gibi, diyalog süreçleri barış gazeteciliğinin geliştirilmesine imkan sağlıyor. Dolayısıyla biz de bu sürece katkımızı sunmak istedik.”

“Barışı sevmek, istemek barış gazeteciliği yapmak anlamına gelmiyor” diyen Alankuş, genel geçer gazeteciliğe ciddi bir eleştirel bakışa ihtiyaç olduğunu söyledi.

“İçinde bulunduğumuz süreç, barıştan söz etmenin terörden söz etmeyle özdeş sayıldığı bir dönem” diye konuşan Alankuş, kitabı yazmaya başladıklarında Suruç Katliamı olduğunu bunu Ankara’daki bombalı saldırıların izlediğini hatırlattı.

“Feminist eleştiri olmadan barış gazeteciliği olamaz”

Kitabın hem akademik hem de gazetecilik açısından bir elkitabı niteliğinde olduğunu belirten Alankuş, feminist medya eleştirisi ve hak odaklı haberciliğin bugüne kadar barış gazeteciliği ile paralel gittiğini, birbirlerine temas etse de asla tam olarak çakışmadığını ancak bu kitapla bu prensiplerin temasına dikkat çekildiğini söyledi.

“Bu kitap genel geçer gazeteciliği feminist perspektiften eleştiriyor. Feminist epistemoloji yapılırsa barış gazeteciliği yapılabileceğini söylüyor” diyen Alankuş şöyle devam etti:

“Barış Gazeteciliği Elkitabı’nda hak odaklı habercilik yaklaşımı da var. Bunlar aralarında bir gerilim olsa bile birbiriyle uyumlu şeyler. Biz barış gazeteciliğinin pozitif bir barış tanımı adil bir barış tanımı üzerine kurulması gerektiğini, barışı böyle tanımlarsanız ancak barış gazeteciliğinin tanımı genişleterek hak odaklı habercilikle buluşturulabileceğini söylüyoruz.”

İyi gazetecilik mi, barış gazeteciliği mi?

İyi gazetecilik ve barış gazeteciliği tartışmasına da değinen Alankuş şunları söyledi:

“İyi gazetecilik varsa neden barış gazeteciliğine ihtiyaç var diye soruluyor. Türkiye’ye baktığımızda iyi gazetecilik yapılmadığını görüyorum. İyi gazetecilik dahi yapılmadığı zamanda barış gazeteciliği daha da lüks gibi geliyor.

“Ama o özlediğimiz iyi gazeteciliği dahi yapmak bizi barış gazetecisi kılmıyor. İyi gazeteciliğe yeni bir anlayışla, barış gazeteciliği perspektifiyle, adil barış perspektifiyle bakıp barış gazeteciliğini sadece çatışma dönemlerinde değil her an yapılması gereken bir pratik haline getirmek gerekiyor.”

Alankuş sözlerini “Barış gazeteciliği sadece sıcak savaş dönemlerinde değil her zaman yapılmalı” diyerek bitirdi. (Elif Akgül, Beyza Kural – Bianet)


Etiketler: medya
İstihdam