09/12/2015 | Yazar: Kaos GL

Ayşe Devrim Başterzi ve Tamer Aker’in yayına hazırladığı ‘Barış Kitabı’ savaş ve barışın ruh haline ilişkin sorulara yanıtlar arıyor.

‘Barış Kitabı’ yayında: Savaş ve barışın ruh hali Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ayşe Devrim Başterzi ve Tamer Aker’in yayına hazırladığı “Barış Kitabı” savaş ve barışın ruh haline ilişkin sorulara yanıtlar arıyor.

“İnsan neden savaşır? Ya barış! Sadece savaşlardan geriye kalan zamandan mı ibarettir? Ülkemizin içinde ve dışında silah seslerinin susmadığı, Halep’ten Paris'e, Kabil’den Madrid’e, Silvan’dan Bağdat’a hemen her gün bombaların patladığı, caddelerde tankların dolaştığı bugünlerde, savasın yıkımıyla insanlar nasıl baş edebilir? Savaşın kötülükleri, göç yolları insanları nasıl etkiler? Nasıl olur da silahlar susar ve barış inşa edilebilir?”

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin savaşın ve barışın ruh halleri üzerine düşünmek isteyen tüm okuyuculara yönelik hazırladığı Barış Kitabı bu sorulara yanıtlar bulmayı amaçlıyor.

Psikiyatristlerden psikologlara, siyaset bilimcilerden şairlere kadar pek çok farklı disiplinden uzmanın savaşın ve barışın ruh hallerine dair görüşleri içeren “Barış Kitabı - Bireyden Topluma Savaşın ve Barışın Ruh Hali” Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Ayşe Devrim Başterzi ve Tamer Aker editörlüğünde çıktı.

Freud ve Einstein’ın mektuplarından, hiç savaşmayan Bonobo’lara; milliyetçiliğin ruh halinden, vicdanın kökenlerine; göç yollarındaki kadınların ruhsal hastalıklarından, LGBT’lerin savaştan nasıl etkilendiğine; futbol sahasında savaşanlardan, kolektif belleğin güvenilemezliğine; savaş filmlerinden, dünyadaki barış süreçlerinin yol haritalarına kadar birçok konuda düşünme olanağı vaat ediyor.

Kitapta aralarında Kaos GL Danışma Kurulu üyesi Selçuk Candansayar’ın “Milliyetçiliğin Ruhu”, Koray Başar’ın “LGBT Olmak: Barışta ve Savaşta”, Şahika Yüksel’in Neşe Direk ile birlikte “Savaş, Barış ve Toplumsal Travmalar” yazısının da olduğu çok sayıda yazı yer alıyor.

Kitaba şuradan ulaşabilirsiniz.

Ayşe Devrim Başterzi

1973 Ankara doğumlu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde psikiyatri uzmanlık eğitimini tamamladı. Son 10 yıldır Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin birçok kurulunda görev aldı ve halen Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörü. TPD Yayınları’nda daha önce basılan Kadınların Yaşamı ve Kadın Ruh Sağlığı kitabının editörlerinden. Kaos GL’nin Danışma Kurulu üyesi. Kadın ruh sağlığı, duygudurum bozuklukları, psikiyatri eğitimi ve son yıllarda özellikle ruhsal travma, savaş ve barış konularında çalışmaya devam ediyor.

Tamer Aker

1966 Konya doğumlu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimini tamamladı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzmanlığını aldı. On iki yıldır Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda görev yapmakta. Aynı Üniversite’de Halk Sağlığı uzmanlığını da tamamladı. Mevcut görevine ek olarak Sağlık Bilimleri Enstitüsü Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Anabilim Dalı’nda çalışmakta. Türkiye Psikiyatri Derneği ve Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği’nin kurucu üyesi. Yirmi yılı aşkın bir süredir travmanın savaş, işkence, tecavüz, göç, deprem, tsunami, kaza, katliam gibi farklı yönleri ve travmaların yarattığı ruhsal etkilerin onarılması ile ilgilenmekte ve çalışmaktadır.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam