21/06/2012 | Yazar: Kaos GL

Feminist Avukat Candan Dumrul, tecavüz çetesinin avukatını protesto ettiği için Ankara Barosu’nca kovuşturuluyor. Av. Dumrul, Baro’nun soruşturduğu eyleminin mesleki değil siyasi olduğunu söyledi.

Baro Tecavüzcüleri Savunuyor Kadınları Yargılıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Feminist Avukat Candan Dumrul, tecavüz çetesinin avukatını protesto ettiği için Ankara Barosu’nca kovuşturuluyor. Av. Dumrul, Baro’nun soruşturduğu eyleminin mesleki değil siyasi olduğunu söyledi.
 
Fethiye’de toplu tecavüz davasında tecavüzcülerin avukatlığını yapan Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan, kendisini protesto eden kadınlardan Avukat Candan Dumrul’u baroya şikâyet etti.
 
Şikâyet üzerine Avukat Candan Dumrul’dan savunma isteyen Ankara Barosu, Avukat Dumrul’un savunmasını yeterli görmeyerek disiplin kovuşturması açılmasına karar verdi.
 
Avukat Candan Dumrul, Pazartesi günü (25 Haziran) Disiplin Kurulu’nda savunma yapacak. Avukat Dumrul, Kaos GL’ye yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddet davalarının tamamı kadın mücadelesi açısından siyasal nitelikte davalardır dedi.
Baroların üyeleri üzerindeki disiplin yetkisinin sadece mesleki faaliyetlerine ilişkin olduğunu hatırlatan Feminist Avukat Candan Dumrul, tecavüz çetesinin avukatını protesto ettiği için Ankara Barosu’nca başlatılan kovuşturmada mesleki değil siyasi bir eyleminden dolayı soruşturulduğunu söyledi.
 
Ankara Kadın Platformu ile birlikte katıldığı demokratik bir eylemin yargılanamayacağını ve soruşturulamayacağını belirten Dumrul, söz konusu protesto eyleminin şiddet, hakaret, tehdit içermeyen tamamen demokratik bir düşünce ve kanaat açıklaması niteliğinde olduğunu söyledi.
 
Muğla Baro Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ın hakkındaki şikâyetini “baskın çıkma” gayreti olarak değerlendiren Dumrul, böylece Fethiye Davası’na avukat olarak girmesini savunma hakkının ardına sığınma” bahanesiyle gizlediğini söyledi.
 
Avukat Candan Dumrul, Devlet memurlarının yargılandığı, savcının kerhen Bakanlık zorlaması ile dava açtığı küçük bir ilçede, Baro Başkanı, sanıkların avukatı olmasının mağdur üzerindeki baskıcı etkisini tahmin edip, bu davada tarafını buna göre belirlemeli veya hiç taraf olmamayı tercih etmeliydi dedi.
 
Ankara Barosu’nun disipline verdiği Avukat Candan Dumrul, feminist bir avukat olarak Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlarla birlikte, Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan’ı Uluslararası Hukuk Kurultayında (11.01.2012) protesto etmiş, Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan ise protesto eylemini “hukuka ve ahlaka aykırı” bularak şikâyette bulunmuştu.
 
Fethiye Davası nedir?
 
2007 yılında ilaç verilip uyutularak ikisi çocuk sekiz kişinin tecavüzüne uğrayan mağdur kadın, travmatik amnezi dolayısıyla yaşadığı saldırıyı 7-8 ay içinde, psikiyatrik yardım alarak parça parça hatırlamış ve olayın tüm ayrıntılarını hatırlayınca da tecavüz sanıkları hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcılık önce mağdur kadının iddialarını soruşturmak istemedi ve tecavüz zanlılarının “saygın kişiler oldukları tecavüz gibi adi bir suçu işlemeyecekleri” gerekçesi ile dava açmadı. Ancak tecavüze uğrayan kadın, kadın örgütleri ile ilişkiye geçerek bu davanın açılması için bir kamuoyu baskısı yarattı. Bunun sonucunda Adalet Bakanlığı “kanun yararına bozma” yoluna başvurdu ve tecavüz zanlıları nihayet sanık sandalyesine oturdular…
 
Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan kamuoyunda “Fethiye Davası” olarak bilinen ve tecavüz çetesi şeklinde faaliyet gösteren tecavüz sanıklarının yargılandığı emsal bir davada sanık vekilliği görevini yürütüyor.
 
İlgili haber:

Etiketler: kadın
İstihdam