20/08/2021 | Yazar: Kaos GL

“Kuir benim için bu kitabın gücünü aldığı temelin ta kendisi: Başarısızlığın bir son olmadığına dair güven ya da inanç.”

“Başarısızlık kendinle hesaplaşmanın ön koşulu” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özgün Özçer, Ocean Vuong ile yeni romanı Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz’i konuştu. K24’te yayınlanan söyleşide Vuong, Özçer’in roman yapısına ve klasik anlatı kurallarına ilişkin sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Bu bir yandan patriarkal orgazm doğrusuna da çok benziyor. Çok fallik, değil mi? Olay örgüsü önce doruğa doğru yükselir, oradan da boşalmaya doğru yönelir. Bu bir nevi en değersiz sanat ya da malzemelerin ne yapması gerektiğine dair bakışımızı gösteren bir inşa, yani bir ihtiyacı gidermek. Sadece ihtiyaç gideren bir kitap istemiyordum. Hikâye anlatıcılığının neler yapabileceğinin sınırlarını test eden bir kitap istiyordum. Ve bu çok radikal bir şey değil. Eğer Melville’e geri dönersek, Moby Dick benim için çok ilham verici bir kitaptı, çünkü kitapta o kadar çok tali konu vardı ki... Yirmi sayfa boyunca Londra ve Amerika’dan balina illüstrasyonları karşılaştırılıyordu mesela. Yirmi sayfa boyunca bir balinanın derisinin nasıl muntazam bir şekilde yüzüleceği ve yağlarının nasıl ayrılacağı anlatılıyordu. Hem bir seyahat günlüğü hem de Melville’in ilham aldığı, Shakespeare’yen bir oyundu. Teolojiden, ayinlerden ilham alıyordu. Seyahat günlüğü ve deneme, teorik ve teolojik bir yapıttı aynı zamanda. “Vay canına! İşte buyurun, daha önce yapılmış” diye düşündüm.”

Vuong, kuire dair ise şunları söylüyor:

“Evet, ve bu çoğu zaman bir başarısızlık alanı olarak kuire ya da eşcinselliğe dair fikirlerle bağdaştırılıyor veya ilintilendiriliyor. Ancak ben bunu kucaklardım ve derdim ki: “Ne olmuş başarısızlık alanıysa?” Başarısızlık son eylem değil. Başarısızlık inovasyonun, kendinle hesaplaşmanın ön koşulu. Başarısızlık şunu söyleyebilmemizi sağlıyor: “Orada başka ne var? Başka nereye gidebilirim?”

Bu anlamda kuir benim için bu kitabın gücünü aldığı temelin ta kendisi: Başarısızlığın bir son olmadığına dair güven ya da inanç. Başarısızlık benliğini kaybetmek demek de değildir, geleceğe doğru gerekli bir önkoşuldur.”

Söyleşinin tamamını K24’ten okuyabilirsiniz.

Kitap hakkında

“Her kar tanesinin birbirinden farklı olduğunu söylerler, ama kar fırtınası hepimizin üstünü aynı şekilde örtüyor”

Şair Ocean Vuong, yirmili yaşlarında bir oğulun okuma yazma bilmeyen annesine hitaben yazdığı bir mektup formundaki ilk romanı Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz’de, Vietnamlı bir ailenin ırkçı şiddetin kol gezdiği beyaz Amerika’daki hayatta kalma mücadelesini anlatıyor.

Bu geçmişe dönüşler ve sorularla dolu mektubun “Küçük Köpek” takma adlı yazarı, kendi kimliğini keşfetme macerasıyla ailesinin Vietnam Savaşı’nın damga vurduğu hikâyesini iç içe geçirirken, hayatının daha önce annesinden sakladığı taraflarını da paylaşıyor. Küçük Köpek’ten İngilizceyi yeni öğrenen bir çocukken okulda yaşadıklarını, mevsimlik işçi olarak tütün tarlalarında geçirdiği yazları, annesiyle çatışmalı ama sıcak ilişkisini, ilk aşkının yürek burkucu hikâyesini ve nasıl yavaş yavaş bir yazara dönüştüğünü dinlerken sadece günümüz Amerika’sının acımasız gerçekliğine değil, dilin iyileştirici, hatta kurtarıcı gücüne de tanıklık ediyoruz.

Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz, ırkçılık, sınıf, şiddet, erkeklik gibi meselelere şaşırtıcı bir cesaretle giren, unutulmaz bir roman. Kendi sesini bulan bir oğulun, sesini hiçbir zaman duyuramayacak annesine, sonunda, yazıyla ödediği borç.

(Tanıtım Bülteninden)


Etiketler: kültür sanat
İstihdam