06/06/2011 | Yazar: KAOS GL

Van Kadın Derneği (VAKAD), Ankara’da Hopa’daki olayları protesto gösterileri sırasında panzerin üzerine çıkan ve olaylardan sonra polis saldırısıyla kalça kemiği kırılan

Van Kadın Derneği (VAKAD), Ankara'da Hopa'daki olayları protesto gösterileri sırasında panzerin üzerine çıkan ve olaylardan sonra polis saldırısıyla kalça kemiği kırılan Dilşat Aktaş'tan "kız mı kadın mı belli değil" diye söz eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Kadınların bedenlerinin üzerinden en başta sizin elinizi çekmenizi istiyor ve bu söyleminizi kınıyoruz" diye seslendi:
 
"Sorduğunuz  'kız mı, kadın mı?' sorusu biz kadınların yaşamlarının travmasının kaynağıdır. Kadın ne kızdır, ne kadındır, Kadın insandır. Kadınların bedeni, başlarının açıklığı veya kapalılığı ile değil, yaşam hakları ihlalleri ve bireysel hakları ile ilgilenmeniz tüm toplum için faydalı olacaktır."
 
Başbakan Erdoğan'ın Konya mitinginden önce de kadınları aşağılayan, cinsiyetçi, kadınların kişiliğini ve birey haklarını yok sayan konuşmalar yaptığını hatırlatan VAKAD açıklamasında, "Başbakan'ın söylemleri, bu ülkede her gün ortalama beş kadının öldürülmesinin ve onlarca kadının aile içinde ve kamusal alanda şiddet görmesinin nedenlerini meşrulaştırmaktadır" denildi.
 
"Başbakan'ın görevi kadınları başörtülü- başörtüsüz, Türk kadını- Kürt kadını, Müslüman-gayrimüslim, kız-kadın diye ayrıştırarak kadın bedeni üzerinden bir siyaset yürütmek değildir. Kadınların Başbakandan beklentisi kadınların bu toplumda fiili eşitliğini her alanda oluşturacak ciddi bir politika üzerinde çalışmasıdır.
 
Başbakan için hala meşru ve kabul edilebilinir kadın kimliği; eş, bacı ve anne olmaktan ibarettir. Başbakanın kadınlar hakkında sarf ettiği her söylem cinsiyetçi, kadınları ideolojik kamplar üzerinden kategorize eden ve patriarkal ahlaktan gücünü alan erkek dilinin fütursuz saldırısını taşımaktadır.
 

Politik eylemcilerin erkek olması durumunda Başbakan o erkek eylemcinin sözüm ona 'karanlık ideolojik çevrelerin' bir kurbanı olarak görmekte söz konusu eylemci kadın olduğunda Başbakan'ın cinsiyetçi ve ahlaki bir dili tercih etmesi Başbakan'ın eril zihniyetinin somut bir tezahürüdür."


Etiketler: kadın
nefret