31/01/2013 | Yazar: Kaos GL

AKP ve MHP, eşitlik maddesine ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ yazılmasına karşı çıktığı gibi ‘etnik köken’e de itiraz etti

Başbakan: Yeni Anayasa Çalışmaları Mart’ta Bitmezse Referanduma Gideriz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
AKP ve MHP, eşitlik maddesine “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” yazılmasına karşı çıktığı gibi “etnik köken”e de itiraz etti
 
AKP eşitlik maddesinde bile uzlaşmaya yanaşmazken, Başbakan Erdoğan, yeni anayasa çalışması Mart sonuna kadar bitmezse, AKP’nin teklifini referanduma götüreceklerini söyledi.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, “Beklediğimiz desteği aldığımız anda referanduma gideriz” diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarının Mart sonuna kadar bitmesi noktasında Meclis Başkanı’nın açıklamasının bulunduğunu hatırlatarak, “Temennimiz odur ki Mart sonuna kadar bu iş biter. Bitmemesi halinde AK Parti, bu konuda yaptığı çalışma meclis gündemine taşınacaktır. Eğer biz parlamentoda beklediğimiz desteği aldığımız anda bunu gündeme getiririz, referandum gücünü yakaladığımız anda da biz millete gideriz” dedi.
 
Bitmeyeceğini herkes biliyor!
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının ardından, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yeni anayasa çalışmalarının 2 ayda bitmeyeceğini herkesin bildiğini belirterek, “Bugünden sonra komisyonun, bu baskı altında çalışma imkânı kalmamıştır” dedi.
 
Anayasa çalışmaları için makul süreye ihtiyaç olduğunu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de siyasi parti genel başkanları ve Başbakan ile yaptığı görüşmede yıl sonuna kadar sürmesi için destek aldığını ifade eden Tan, “Tabii ki önü açık süreyi kimse savunmuyor” dedi.

Erdoğan’ın Mart sonuna kadar süre vermesini doğru bulmadıklarını dile getiren BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarının 2 ayda bitmeyeceğini herkes biliyor. Tarih ortaya koyuyor ve masadan kalkmak istiyorsanız, komisyonu niye oyalıyorsunuz? Bugünden sonra komisyonun bu baskı altında çalışma imkânı kalmamıştır. AK Parti ne yapmak istiyorsa bugünden ortaya koysun” diye konuştu.
AKP ve MHP “etnik köken” eşitliğine de karşı!
 
Diğer taraftan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, etnik kökeninden dolayı hiç kimseye ayrımcılık yapılamayacağını öngören “Eşitlik” maddesinde mutabakat sağlayamadı.
 
Başbakan Erdoğan’ın süre dayatmasının ardından anayasa yapımında sıkışan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, uzlaşma sağlanamadığı için “ırkçılık”, “etnik köken” gibi kritik maddeler de beklemeye alındı. 
 
AKP ve MHP, eşitlik maddesine “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” yazılmasına karşı çıktığı gibi “etnik köken”e de itiraz ediyor. CHP ve BDP ise “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” gibi hiç kimsenin “etnik köken”inden dolayı da ayrımcılığa tabii tutulamayacağının maddeye yazılarak anayasal güvence altına alınmasını istiyor.

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam