26/11/2012 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL Derneği ile Sosyal Hizmet Bölümü’nün ortaklaşa düzenleyeceği ‘LGBT’ler İçin Sosyal Hizmet Sempozyumu’ başlıklı izinli etkinlik, Başkent Üniversitesi yönetimince son anda engellendi.

Kaos GL Derneği ile Sosyal Hizmet Bölümü’nün ortaklaşa düzenleyeceği “LGBT’ler İçin Sosyal Hizmet Sempozyumu” başlıklı izinli etkinlik, Başkent Üniversitesi yönetimince son anda engellendi.
Kaos GL Derneği’nin basına ve kamuoyuna bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle:
Kaos GL Derneği’nin “Ayrımcılıklara Karşı Sempozyum” programı kapsamında, “İnsan Hakları Haftası”nda, 14 Aralık 2012 tarihinde Başkent Üniversitesi’nde yapılacak “Ayrımcılık ve Sosyal Hizmet” başlıklı akademik etkinliği üniversite yönetimi tarafından engellendi.
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü ile ortaklaştığımız programın afişlerinin basılma aşamasına gelindiği bir süreçte üniversite yönetimi hiçbir gerekçe göstermeden etkinliğimizi iptal etti.
Bu sempozyumda tam da lezbiyen, gey, biseksüel ve transların (LGBT) günlük yaşamlarında maruz kaldıkları heteroseksist ayrımcı tutum ve uygulamaları görünür kılmaya çalışırken böylesi bir ayrımcı uygulamayla karşı karşıya kaldığımız için üzüntü içindeyiz.
Kaos GL Derneği olarak bugün Türkiye’nin farklı şehirlerinde üniversite yönetimlerinin ev sahipliğinde, akademisyenlerin destekleri ve öğrencilerin dayanışmasıyla etkinliklerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Heteroseksist zihniyetin kişilere ve kurumlara yansıması üzerinden bir dizi sorunla karşılaşıyoruz. Ancak bugün yaşadığımız sorunun bu sorunlardan farklı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu sorun Sosyal Hizmet Uzmanı yetiştiren bölümde gerçekleşti.
Uluslararası Sosyal Hizmet Federasyonu ve Sosyal Hizmet Eğitim Konseyi, sosyal hizmet eğitiminde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı çalışmayı sosyal hizmet uzmanlarının yükümlülüğü olarak tanımlamaktadır.
Zorunlu heteroseksüellik politikalarının, heteroseksüel ilişkiyi, biricik ve tek doğal ilişki olarak sunup mutlaklaştırdığı toplumsal yapının bu kadar hoyratça sosyal hizmet akademisine yansıyor olması sosyal hizmet mesleğinin temeli olan insan haklarıyla tezat oluşturmaktadır.
Sempozyumu yasaklayan üniversite yönetimine Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Sayın Işıl Bulut’un sosyal hizmet mesleği tanımını hatırlatmak istiyoruz:
“Sosyal hizmet mesleği, sosyal değişmeyi, insani ilişkilerdeki problem çözmeyi, insanların refahı için özgür olmalarını ve güçlenmelerini sağlar, destekler, insan davranışı ve sosyal sistemlerle ilgili teorileri kullanarak, insanların çevresiyle karşılıklı etkileşimde bulunduğu noktalarda müdahale eder. İnsan haklarının ve sosyal adaletin ilkeleri sosyal hizmetin temelidir.”
Etkinliğin iptal edilmesi sadece, Kaos GL Derneği’ne yönelik ayrımcı bir uygulama değildir. Aynı zamanda sosyal hizmet bölümüne, sosyal hizmet uzmanlarına ve sosyal hizmet öğrencilerine yönelik ayrımcı ve sansürleyici bir uygulamadır.
Bu uygulama hem heteroseksist bir uygulama olmasının yanında temeli insan hakları olan sosyal hizmet mesleği ile örtüşmemektedir.
Akademik bir çalışmayı engelleyen bu ayrımcı ve sansürcü uygulama ile üniversite ortamında LGBT’lerin insan hakları ihlallerinin gündemleşmesini engelleyebilirsiniz ancak sosyal hizmet uzmanları ile LGBT’lerin hayatın içinde yan yana gelmelerine nasıl engel olacaksınız?
Kaos GL Derneği
26.11.2012, Ankara
Bilgi için: Uluslararası Sosyal Hizmet Federasyonu(IFSW) Sosyal Hizmet Etik İlkeleri Bildirgesinin; Sosyal Adalet başlığı altındaki 1. fıkrada; toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığına karşı çalışma, sosyal hizmet uzmanının temel yükümlülüğü olarak kabul edilmiştir.
Sosyal Hizmet Eğitim Konseyi’nin (CSWE) sosyal hizmet eğitim programlarının temel ilkelerini belirlediği “CSWE Educational Policy and Accrediation Standarts” belgesinde: “Sosyal çalışmacılar farklılığın nasıl karakterize edildiği ve deneyimlendiğini ve farklılıkların formüle ettiği kimlikleri anlamaya çalışır. Bu farklılıklar… cinsiyet kimliği, cinsel yönelim… vb içerir.” (Madde 2.1.4)
Etiketler: insan hakları, eğitim