17/03/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’den Umut Güner Ayrımcılık Karşıtı Dersler kapsamında, Hacettepe Üniversitesi’nde Emrah Kırımsoy tarafından yürütülen ‘Baskı Karşıtı Sosyal Hizmet Uygulamaları’ dersinin konuğuydu.

Baskı karşıtı sosyal hizmet ve LGBTİ’ler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’den Umut Güner Ayrımcılık Karşıtı Dersler kapsamında, Hacettepe Üniversitesi’nde Emrah Kırımsoy tarafından yürütülen “Baskı Karşıtı Sosyal Hizmet Uygulamaları” dersinin konuğuydu.
 
Kaos GL Derneği, yürüttüğü Ayrımcılık Karşıtı Dersler Programı kapsamında, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde Emrah Kırımsoy tarafından yürütülen “Baskı Karşıtı Sosyal Hizmet Uygulamaları” dersine konuk oldu.
 
LGBTİ kavramları, LGBTİ hareketin tarihi, Türkiye’de LGBTİ’lerin sorunları ve eşcinsel, biseksüel ve transların sosyal hizmetle karşılaşma anları, sosyal hizmet kurumlarında sosyal hizmet uzmanlarının eşcinselliğe bakış açısı üzerine 16 Mart 2015'te Kaos GL Derneği’nden Umut Güner sunum yaptı.
 
Lisans 3. sınıf öğrencilerinin izlediği derste Kaos GL Derneği tarafından hazırlanan “Heteronormatif olmayan bir sosyal hizmet mümkün” broşürü dağıtıldı.
 
“Ayrımcılık alanlarında sosyal hizmet uzmanları çalışabilir”
 
Kaos GL’den Umut Güner, sosyal hizmet eğitiminde eşcinsel, biseksüel ve translarla karşılaşma anlarının zaman içerisinde evrildiğinin altını çizdi. Sosyal hizmetin sadece yasalarca tanımlanan “sosyal hizmet” alanıyla sınırlı olarak algılanmaması gerektiğini, eğitim, sağlık, barınma, istihdam ve mal ve hizmetlere erişim gibi ayrımcılık alanlarının aynı zamanda sosyal hizmet uzmanlarının aktif olarak çalışabilecekleri alanlar olduğunu hatırlattı.
 
Sosyal hizmetin genel olarak eşcinsellik alanına ilişkin yaklaşımının birçok alana ilişkin yaşanan sıkıntıları barındırdığını söyleyen Güner, sosyal hizmet eğitiminin sosyal hizmet uzmanlarına sosyal hizmet bilgi ve değerini aktarma konusunda başarılı olduğunun ancak becerinin alanda müracaatçı ile karşılaştıkça şekillenebilecek olduğunun belirtti. Bu yüzden, “biz okulda öğrenmedik”, “mevzuat izin vermiyor”, “diğer ekip üyeleri benim çalışmama izin vermiyor” yaklaşımları altına sığınmadan sosyal hizmet uzmanlarının daha özgür hareket edebileceklerini söyledi.
 
Ayrımcılık Karşıtı Dersler
 
Ankara’da farklı üniversitelerin, eğitim bilimleri, sosyoloji, kamu yönetimi, siyasal bilgiler, uluslararası ilişkiler, iletişim, kadın çalışmaları, sosyal hizmet, psikoloji, psikolojik rehber danışmanlık, tıp ve sağlık bilimleri gibi alanlarında farklı derslere konuk olarak LGBT’lerin sorunlarını görünür kılmaya çalışan Kaos GL Derneği tarafından akademisyen ve öğrencilere çağrı yapıldı.
 
Akademisyen ve öğrencilerden gelecek davetleri değerlendirecek olan Kaos GL, derslerin alanı ve kapsamı üzerinden cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı ile LGBT konularının tartışılmasına katkı sunacak.
 
LGBT alanında çalışmak isteyen öğrenci ve akademisyenlerle işbirliğine açık olan dernek, “Ayrımcılığa Karşı Dersler” programı kapsamında davet bekliyor: egitim@kaosgl.org
 
Öğrenciyim ne yapabilirim?
 
Ders programında yer alan konular içerisinde LGBT alanı ile ilişkilendirilecek herhangi bir gündem var ise ders hocası ve Kaos GL ile iletişime geçebilirsiniz.
 
Hocayım ne yapabilirim?
 
Kaos GL birçok farklı alanda multidisipliner akademik üretimin de gerçekleştiği bir kurum. Herhangi bir dersinizin bir gününü Kaos GL ile birlikte yürütmek isteyen öğretim görevlileri de aynı adresten Kaos GL ile iletişime geçebilir.
 
*Bu etkinlik Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri’nin Nefret Etme Projesi kapsamında Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Programı’nın destekleriyle gerçekleşti. 

İlgili haber:

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam