25/06/2015 | Yazar: Kaos GL

İngiltere’nin Türkiye başkonsolosu Leigh Turner Onur Yürüyüşü ve Türkiye LGBT hareketine dair düşüncelerini yazdı. Onur yürüyüşüne dair desteklerini ileten Başkonsolos, İngiltere ve Türkiye’deki kazanımlarından bahsetti.

Başkonsolos Leigh Turner’dan Onur Yürüyüşüne tam destek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İngiltere’nin Türkiye başkonsolosu Leigh Turner Onur Yürüyüşü ve Türkiye LGBT hareketine dair düşüncelerini yazdı. Onur yürüyüşüne dair desteklerini ileten Başkonsolos, İngiltere ve Türkiye’deki kazanımlarından bahsetti:

İstanbul’un en işlek caddesi olan İstikal’den aşağıya yoğun bir kalabalık akıyor. Ellerdeki pankartlarda, azınlık haklarına saygı çağrıları var. Yürüyüşü izleyen uluslararası yorumcular, bölgedeki en geniş katılımlı “LGBTİ onur yürüyüşü” festivallerinden birisi olan bu etkinlikte sergilenen hoşgörüden övgüyle bahsediyorlar.
 
İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne katılım gerçekten yüksek. 2013 yılında 100,000’in üzerinde kişi bu yürüyüşe katılmış. Festivalin amacı ise, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transs, Kuir ve Interseks kişilerin ayrımcılık ve şiddete maruz kalmalarına karşı verilen mücadelenin kutlanması ve eşit haklar ve kimlik özgürlüğünün yaygınlaştırılması.
 
Birleşik Krallık’ta bizler, cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelimi gözetilmeksizin tüm insanlara adil davranılmasının demokrasileri güçlendirdiğine ve sosyal, ekonomik ve siyasi özgürlükleri teşvik ettiğine inanıyoruz.
 
Eğer cinsiyet kimlikleri, etnik kimlikleri ya da cinsel yönelimleri nedeniyle toplumunuzun bir kesimini sosyal, siyasi ya da ekonomik faaliyetlerin dışında bırakırsanız, ülkeniz için faydalanabileceğiniz beceri ve yetenek havuzunu kısıtlıyorsunuz demektir. Ve bu, etik ve manevi sorgulamaların da ötesinde, ülkenizin  sosyal ve ekonomik kalkınmasına zarar verecektir.
 
Birleşik Krallık, bu konulara eğilebilmek amacıyla Türkiye’de pek çok sivil toplum kuruluşu ile ortak çalışmalar yürütüyor.
2014 yılında yapılan LGBTİ yuvarlak masa toplantılarına, hukuk uzmanlarımızla destek verdik, ayrımcılığa karşı sempozyumlar düzenledik ve “Benim Çocuğum” filminin gerek Birleşik Krallık’ta gerekse burada Konsolosluğumuzda yayınlanmasına önayak olduk. Bu yıl ise Eşcinsel hakları savunucusu Kaos GL’nin kuruluşunun 20. Yılını kutlamak üzere Cinsiyet, Çeşitlilik ve Sosyal İçerme konulu bir uluslararası konferans düzenliyoruz.
 
Ayrıca, Pembe Hayat Kuir Fest’in beşinci yılına ve film festivalleri arasında işbirliği kurulmasını sağlayıp kültürlerarası diyalogu desteklemek suretiyle LGBTKİ kişilerin görünürlüğünü arttırmak amacıyla düzenlenen Britanya Film Enstitüsü Flare Film Festivali’nin 30. yılına destek veriyoruz.
 
Türkiye’de, son yıllarda LGBTİ hakları alanında ilerlemeler gözlemlendi: Avrupa Komisyonu, Ekim 2014 ilerleme raporunda, son yıllarda Türkiye’deki LGBTİ onur yürüyüşlerinin herhangi bir sıkıntı ve engelleme olmadan gerçekleştirilmesini olumlu karşıladı. Ama bu alanda daha yapılacak çok şey var.
 
Bu, Birleşik Krallık için de geçerli: cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadelemiz hala devam ediyor. Hiç bir ülke ya da toplum, bu alandaki sorunların tamamına cevap bulabilmiş değil. Ama eşit evliliğin Birleşik Krallık’ta kısa bir süre önce yasallaşmış olması ileriye atılmış önemli bir adım.
 
Bu yıl, LGBTİ onur haftasının her zamankinden daha da canlı geçeceğini; her şeyin sorunsuz ilerleyeceğini ve tüm katılımcıların etkinliklerden keyif alacağını umuyorum. Desteğimiz sizinle!

Etiketler: insan hakları
İstihdam