28/11/2023 | Yazar: Damla Umut Uzun

Batı Balkanlar ve Türkiye’den LGBTİ+ hak savunucuları, 23 – 25 Kasım’da mevcut toplumsal cinsiyet karşıtı ve LGBTİ+ karşıtı hareketlere karşı bölgesel olarak nasıl adımlar atacağını tartıştı.

“Batı Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİQ+ Haklarının Durumu ve Mevcut İttifaklar” konferansı nasıl geçti? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Batı Balkanlar ve Türkiye’den LGBTİ+ hak savunucuları, 23 – 25 Kasım’da ERA LGBTI (Batı Balkanlar ve Türkiye LGBTİ+ Eşit Haklar Derneği), Toplumsal Grupları Geliştirme Merkezi (CSGD) ve Eşitlik ve Özgürlük Merkezi’nin (CEL) düzenlediği bölgesel konferansta bir araya geldi. Avrupa Konseyi SOGI Birimi ve AB tarafından desteklenen konferansta, “Batı Balkanlar ve Türkiye'de LGBTİQ+ haklarının durumu ve mevcut ittifaklar” temasıyla mevcut toplumsal cinsiyet karşıtı ve LGBTİ+ karşıtı hareketlere karşı bölgesel olarak nasıl adımlar atılacağı tartışıldı.

Konferansa, Batı Balkanlar ve Türkiye’den ERA üyesi 70’e yakın LGBTİ+ örgütü temsilcisinin yanı sıra Avrupa Konseyi ve AB’den temsilciler, Kosova hükümeti eşitlik ve insan hakları kurumlarından temsilciler ve akademisyenler katıldı. Konferansa, Türkiye’den Kaos GL, Hevi LGBTİ+, İnter Dayanışma, 17 Mayıs, Pembe Hayat, SPoD, Ünikuir, GALADER, LİSTAG, İstanbul Onur Haftası’ndan aktivistler katıldı.

Etkinliğin ilk gününde, özellikle Batı Balkanlar ve Türkiye’de faaliyet gösteren bölgesel ve uluslararası paydaşları bir araya getirerek haklar ve toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin LGBTİQ+ toplumu üzerindeki etkisi ve bölgesel benzerliklere odaklanıldı. Avrupa Konseyi SOGI Birimi, Avrupa Konseyi Kosova Ofisi Başkanı ve AB İşbirliği Birimi’nin açılış konuşmalarını yaptığı konferansta, bölgesel ittifaklar, mekanizmalara ve kaynaklara erişimde işbirlikleri ve dayanışma vurgusu yapıldı.

Konferansın ikinci günü, özellikle hak ve toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin sivil toplum üzerindeki etkisine odaklanarak, bölgesel düzeyde LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerinin mevcut ihtiyaçları ve kapasite değerlendirmesinin bulgularını tartışmaya ortam sağladı. Toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler etkisinde kaynak geliştirme, kapasite geliştirme, uluslararası ittifaklar ve az temsil edilen gruplara odaklanarak tematik atölyeler düzenlendi.

Konferansın üçüncü ve son gününde ise, Batı Balkanlar ve Türkiye’den LGBTİ+ örgütü temsilcileri yükselen LGBTİ+ karşıtı hareketler ve daralan insan hakları alanına dair deneyimlerini aktardı. SPoD’dan Berfin Atlı, toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlerin LBTQ+ kadınlar tarafından nasıl deneyimlendiğinden ve Türkiye özelinde deprem sonrası LGBTİ+ örgütlenmelerinin kurduğu Lubunya Deprem Dayanışmaları ve artan dayanışma ağları, geçtiğimiz aylarda düzenlenen nefret mitingine karşı Kaos GL’nin Youtube kanalında yayınlanan Büyük Hayat Buluşması, Onur Haftalarına dönük yasaklamalara karşı komitelerin yaptığı yaratıcı manevralar gibi iyi örneklerle sürdürülebilir aktivizmin yarattığı dayanışmanın öneminden bahsetti. 


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, dünyadan
2024