05/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Bayram Sokak 12 Platformu, sosyal medya hesabından dayanışma çağrısı yayınladı.

Bayram Sokak 12 Platformu’ndan dayanışma çağrısı: Peki Şimdi Nereye Gideceğiz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Görsel: Pembe Hayat Derneği

Bayram Sokak’taki evleri mühürlenen trans kadınlar, sosyal medya hesapları üzerinden bir dayanışma çağrısı yayınladı. Çağrıda şu ifadeler yer aldı:

“Bayram sokaktaki apartmanlarımız dün itibariyle 3 ay süreyle mühürlendi. Bununla birlikte Bayram Sokak’ta yaşayan trans kadınlar evsiz kaldı. Şu anda kendi aramızdaki dayanışma ile birbirimizle barınma konusunda dayanışıyoruz. Fakat ne yazık ki sürdürülebilir bir çözüm bulabilmiş değiliz. Şu an, en önce barınma sorunumuzun çözülmesine ihtiyacımız var. Bunun için de herkesin dayanışmasına ihtiyacımız bulunmakta. Barınma sorunumuz çok acil bir noktada olur sürdürülebilir bir şekilde çözülmediği takdirde bizleri şiddete ve ayrımcılığa çok daha açık hale getirecektir. Trans kadınlar olarak ev bulmakta çok zorlanıyoruz. İstihdam edilme oranımız neredeyse sıfır noktasında. Buna ek olarak biz trans kadınlara trans olduğumuz için ev kiralanmıyor. Ev sahiplerinin ev kiralamayı kabul ettiği semtler ise kentin en pahalı semtleri olmakta. Bizi tarihi sokağımızda barındırmıyorlar. İş vermedikleri için de ekonomik olarak çok yıpranmaktayız. Kentin pahalı semtlerinde ev tutma imkanımız da asla yok. Evsiziz ve tehlikedeyiz! Soruyoruz: Peki şimdi nereye gideceğiz? Barınma hakkımızın gaspedilmesi sonucunda herkesten ve her kuruluştan dayanışma talep ediyoruz.”

Ne olmuştu?

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre; 29 Şubat günü İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Bayram Sokak'ta transların yaşadığı apartmanda bulunan evler, trans kadınların “camdan sarktığı” gerekçesiyle mühürlenmek istendi. İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu avukatları, kararın iptali için başvurdu ve İstanbul İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması davası açtı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, barınma
İstihdam