02/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Bayram Sokak’taki Yeryüzü Sofrası buluşmasında 9 kişi gözaltına alındı. Polisin müdahalesine sosyal medyadan tepkiler geldi.

“Bayram Sokak bizimdir, Bayram Sokak translarındır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Nazmi Dikbaş

İstanbul Beyoğlu’nda trans kadınların evlerinin mühürlendiği Bayram Sokak’ta bugün gerçekleşecek Yeryüzü Sofrası etkinliğinde polis müdahale etti. Etkinlik saatine yakın sokağa giriş çıkışları yasaklayan polisler 9 kişiyi gözaltına aldı.

Sokaktaki evlerin mühürlenmesinin ardından kurulan Bayram Sokak 12 Platformu, sosyal medya hesaplarından polisin işkence görüntülerini kaydedenlerin aldığı görüntülerin sildirildiğini belirtti.  

Polis müdahalesinin ardından sosyal medyadan tepkiler geldi:

Bayram Sokak 12 Platformu: On yıllardır bu sokakta yaşayan, nefes alan, gülümseyen ve mücadele eden bizler, bugün (2 Nisan) Bayram Sokağımızda ‘Yeryüzü Sofrası’ kurmak üzere bir araya gelmek için çağrıda bulunduk. Henüz dayanışma soframızı kurmamışken sokağımızdaki çaycıda oturan 5 arkadaşımız yerlerde sürüklenerek, ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polis işkencesini kaydetmek isteyen arkadaşlarımız darp edildi. Telefonları zorla ellerinden alındı ve işkenceyi kanıtlayan videoları silindi. Alana gelen diğer arkadaşlarımız bizlerin içinde olduğu çembere sokulmadı, uzaklaştırıldı. Duruma tepki gösterenler, sokakta yemeğini yemeye çalışanlar gözaltına alındı. Halk ve esnaf polis tarafından provoke edildi.
Gözaltına alınan sekiz arkadaşımız Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve an itibarıyla serbest bırakıldı.
Bizler bugün en çok birlikte olup, sokağımızda, Bayram Sokak’ta; sömürüsüz, eşit, adil bir sofra kurma amacıyla bir araya gelmeye çalıştık. Bir kısmımız darp edilerek gözaltına alındı, bir kısmımız kendi sokaklarından zor kullanılarak uzaklaştırıldı.
Ama en nihayetinde her yerde olduğu gibi, Beyoğlu’nun başka bir sokağında yine birbirimizi bulduk ve soframızı kurabildik. Çünkü şunu unutmayın ki her yerdeyiz. Baskıyla, zorbalıkla, yasakla hizaya gelmeyeceğiz.
Bayram Sokak özgür olmadan, bizler sokaklarımızda barınamıyor, bir araya gelemiyorken ne İstanbul ne de Beyoğlu özgür olabilir!
Bayram Sokak bizim yuvamız, hafızamız. Yine geleceğiz, sokağımızdan vazgeçmeyeceğiz. Ne olursa olsun yalnızca gettoları değil, kentin tamamını istiyoruz.

Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği: Bu akşam Bayram Sokak 12 Platformu'nun düzenleyeceği Yeryüzü Sofrası'na katılacaklara müdahale eden polis sokakları kapattı. Avukatlarımız gözaltı takibi yapmak üzere Vatan Emniyet'e geçti. Bu hukuksuzluk karşısında  Bayram Sokak 12 Platformu’nun yanındayız, sürecin takipçisi olacağız.

Aralık Feminist Kolektifi: Bayram Sokak 12 Platformu’nun düzenlediği Yeryüzü Sofrası için gelenler gözaltına alındı, sokaklar polis ablukasına alındı. Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın.

Eskişehir Onur Haftası: Bayram Sokak 12 Platformu’nun çağrısıyla kurulması planlanan Yeryüzü Sofrasında aşını, dayanışmasını paylaşmak için bir araya gelen  LGBTİ+’ları kolluk hukuksuzca işkenceyle gözaltına almış, işkence görüntülerini belgeleyen gazetecilerin ise görüntülerini sildirmiştir. Hukuksuz saldırıların arkasındaki nefreti biliyor ve tanıyoruz. Bayram Sokak 12 Platformu’nun yanındayız, dayanışmamızla nefret imparatorluğunuzu yıkacağız!

Direnişin Renkleri: Bayram Sokak Platformu'nun çağrısıyla düzenlenecek olan Yeryüzü İftar Sofrasına polis müdahalesi gerçekleşti. Evlerimizi mühürlemeniz, sofralarımıza barikatlar kurmanız bizi yıldıramaz! Arkadaşlarımızı derhâl serbest bırakın!

Demir Leblebi: Bayram Sokak Platformu’nun çağrısıyla Bayram Sokak’ta düzenlenen Yeryüzü Sofrası İftar etkinliğine polis müdahale etti, birçok kişi gözaltına alındı.  Bayram Sokak transların, lubunyalarındır. Fobik devlet patronsuz, pezevenksiz, sömürüsüz bir dünya mücadelemizi engelleyemez!

Havle Kadın Derneği: Bayram sokak platformunun çağrısı üzerine birlik, dayanışma ve paylaşım ruhuyla Yeryüzü Sofrası etrafında toplandık fakat polis müdahalesiyle oruçlarımızı açmamız engellendi. Gözaltına alınan dostlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Dayanışmamız engellenemez!

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi: Bugün Bayram Sokak 12 Platformunun kapatılan Bayram Sokak’ta düzenlemiş olduğu yeryüzü sofrası etkinliğinde arkadaşlarımıza polis müdahalesi gerçekleştirildi. 5 arkadaşımız daha alana giremeden gözaltına alındı. Gözaltına alınırken bunu videoya alan arkadaşlarımıza ise aldıkları işkence görüntülerini sildirmek için hırpalayarak müdahalede bulunuldu. Bayram Sokak 12 Platformu yalnız değildir. Bayram Sokak bizimdir. Bayram Sokak Translarındır. Hukuksuz şekilde gözaltına alınan arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın.

Genç LGBTİ+ Derneği: Beyoğlu Bayram Sokak’ta saat 19.00’da “On yıllardır bu sokakta yaşayan, nefes alan, gülümseyen ve mücadele eden bizler, bir kez daha bir araya geliyoruz.” diyerek, yine aynı sokakta evleri mühürlenen trans kadınlarla dayanışmak isteyenleri Yeryüzü Sofrası’na çağırmıştı. Sofranın kurulması için Bayram Sokak’a girmeye çalışan LGBTİ+’lar, polis barikatıyla karşılaştı ve 8 kişi, sokağa dahi giremeden işkence ile gözaltına alındı.
İktidar ve kolluk kuvvetleri, on yıllardır Bayram Sokak’ta yaşayan translar ve dostlarının kendi sokaklarında bir araya gelerek aşını bölüşmesi ve insani bağlarını güçlendirmesini dahi adeta “kendine zul saymıştır.” Trans nefretini siyasi ajandası haline getirenler, on yıllardır yaşadıkları sokaklarda trans kadınları önce evsiz bırakmış, yaşam alanlarından adeta sürmüş ve hayatta kalmak için bu sokakta çalışan trans kadınlara “açlığı” yaşatmıştır!
Bu toprağın, ülkenin tüm şehirlerinin ve Bayram Sokak’ın insanları olarak trans kadınlar, adeta düşman ilan edilmiş ve dahi, sokaklarında komşularıyla aşlarını bölüşmesi dahi şiddetle engellenmiştir.
Herkes açıkça ve kuşkusuz kabul edene dek söylemeye devam edeceğiz: translar, trans kadınlar vardı, varlar ve var olacak! İnsan onuruna yakışır bir hayat, bizlerin hakkı! Hakkımızı alana ve herkes translarla eşitlenene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz!
Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan ve serbest bırakılan arkadaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz.
Bayram Sokak 12 Platformu yalnız değildir. Bayram Sokak bizim, Bayram Sokak Translarındır! Alışın, barışın, gitmiyoruz!

Ne olmuştu?

İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Bayram Sokak’ta trans kadınların yaşadığı 12 No’lu bina, Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 4 Mart 2024 tarihinde mühürlenmişti. İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu avukatları, kararın iptali için başvurdu ve İstanbul İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması davası açmıştı. Trans kadınların evlerininin mühürlenmesinin ardından Bayram Sokak 12 Platformu kurulmuştu. Platform, geçtiğimiz günlerde Yeryüzü Sofrası etkinliğini şöyle duyurmuştu:

“Komşular, dostlar, yoldaşlar... Baharın müjdecisi Mart ayının sonlarında, Küçük Bayram Sokağı'nda yepyeni bir coşkuya hazır olun! On yıllardır bu sokakta yaşayan, nefes alan, gülümseyen ve mücadele eden bizler, bir kez daha bir araya geliyoruz. Bu seferki buluşmamızın adı: Yeryüzü Sofrası!

2 Nisan'da kuracağımız kocaman sofrada, sömürüsüz ve vegan lezzetlerle buluşuyoruz. Soframızı kendi ellerimizle hazırladığımız, doğaya ve tüm canlılara saygılı yiyeceklerle donatıyoruz. Bu şölende, hem damak tadımıza hitap edecek lezzetlerin tadına bakıyor hem de sohbetlerimizle, türkülerimizle, umutlarımızla birbirimize sarılıyoruz. Küçük Bayram Sokağı'nın sıcaklığını ve Yeryüzü Sofrası'nın bereketini birlikte yaşayalım!”


Etiketler: insan hakları, barınma
İstihdam