03/02/2012 | Yazar: Kaos GL

BDP Milletvekili İdris Baluken, sığınmacıların barındığı kabul ve geri gönderme merkezleriyle ilgili Başbakan’a yanıtlaması için soru önergesi verdi.

BDP Milletvekili İdris Baluken, sığınmacıların barındığı kabul ve geri gönderme merkezleriyle ilgili Başbakan’a yanıtlaması için soru önergesi verdi.
 
BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Türkiye’ye sığınma amacıyla gelenlerin barınması amacıyla kurulması planlanan “kabul merkezleri” ve sınırdışı edilecek göçmenlerin tutulacakları “geri gönderme merkezleri” ile ilgili soru önergesi verdi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bingöl Milletvekili İdris Baluken’in dün verdiği soru önergesinde Türkiye’nin coğrafik konumlanışının bir getirisi olarak mültecilerin Türkiye’de fazlaca yer alması ve dolayısıyla mültecilerin sorunlarıyla karşılaşılmasına ilişkin Başbakana bir takım sorular yöneltti.

Baluken’in mültecilerin sağlık sorunları ile ilgili soru önergesinde Türkiye’de mülteci, sığınmacı ve göçmenler için hangi şehirlerde, kaç kabul merkezi kurulması planlandığı; bu merkezlerin ne kadar kapasitesinin bulunacağı; hangi şehirlere geri gönderme merkezi kurulacağı gibi sorular yer alıyor;

* Türkiye’de hangi şehirlerde, kaç geri gönderme merkezi faal durumdadır ve kapasiteleri ne kadardır?

* Kurulması planlanan kabul ve geri gönderme merkezlerinin inşası ne aşamadadır?

* Geri gönderme merkezlerinde tutulanlar hangi mevzuata tabi tutulmaktadırlar? Yeni bir mevzuat çalışması var mıdır?

* Mevcut faal geri gönderme merkezlerinde kalan yabancıların muayene, tedavi ve ilaç ihtiyaçları hangi mevzuata göre ve nasıl karşılanmaktadır?

* Mültecilerin muayeneye erişim için karakollarda kötü muameleye uğradıkları ve tedavi için belge düzenlenmediği, zorluk çıkarıldığı iddiaları hakkında bir bilginiz var mıdır? İddialar doğruysa, herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?

* Mültecilerin sağlık hizmetlerine ulaşımı için yeni bir düzenlemeniz var mıdır? Mültecilerin yararlandığı sağlık hizmetlerine karşılık sağlık primi almayı düşünüyor musunuz?

* Kurulacak geri gönderme merkezlerinde sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi hangi yollarla sağlanacaktır? Merkezlerde görev yapmak üzere sağlık ve sosyal hizmet personeli kadrosu açılması planlanıyor musunuz? 

* Geri gönderme merkezlerinin kuruluş aşamasında herhangi bir meslek odası, sendika, insan hakları örgütü veya diğer sivil toplum örgütlerinin görüşlerine başvuruldu mu? Başvurulduysa, bu kurumlar hangileridir?
 
Festus Okey’in davasında 200 kişi temyize gidiyor
 
İstanbul Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulduğu 20 Ağustos 2007 günü polis Cengiz Yıldız tarafından öldürülen Nijeryalı Festus Okey’in davası temyize gidiyor.

Yargılama aşamasında davaya katılma talepleri reddedilen ve mahkemeye hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında soruşturma başlatılan 200 kadar kişi temyize başvuracak. Yargıtay, İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 13 Aralık 2011’de sanık polis memuru Yıldız’a “Taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan verdiği 4 yıl 2 aylık hapis cezasını bozarsa, dava sil baştan görülecek. Karar onanırsa Yıldız, tutuklanacak. (ANF)

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam