06/05/2010 | Yazar: Kaos GL

BDP Milletvekili Sakık, BDP Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı

BDP'li Sakık,
BDP Milletvekili Sakık, BDP Eşbaşkanı Ahmet Türk'e yapılan saldırı ile eşi Gülsima Sakık'ın Gölbaşı Mezarlığı'na defnedilmesine ilişkin tepkileri hatırlatarak, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e "Meclis'te Nefret Suçları ile Mücadele Komisyonu kurulması için bir girişimde bulunmayı düşünür müsünüz?" diye sordu.
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Samsun'da Ahmet Türk'e yapılan saldırı ile eşi Gülsima Sakık'ın Gölbaşı mezarlığına defnedilmesine yönelik eleştirileri Meclis'e taşıdı.
 
Sakık, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Meclis'te 'Nefret Suçları ile Mücadele Komisyonu' kurulması için bir girişimde bulunmayı düşünür müsünüz?" dedi.
 
"Son yıllarda ülkemizde nefret suçları ve ayrımcı uygulamalar yaygınlaşmaktadır" diyen Sakık, kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Samsun'da saldırıya uğradığını hatırlattı. Sakık, saldırının ardından bir köşe yazarının, "yaşananların 'adaletin tokmağı' olarak değerlendirilmesi gerektiğini" yazdığına da dikkat çekti.
 
Bu olaydan kısa süre sonra Ankara Gölbaşı Belediyesi İl Genel Meclisi toplantısında, üyelerden birinin, eşi Gülsima Sakık'ın Gölbaşı Mezarlığına defnedilmiş olmasıyla ilgili olarak "Teröristlerin eşini buraya defnettiniz" dediğini de belirten Sakık, Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesini hatırlattı.
 
Sakık'ın Adalet Bakanına soruları
Sakık, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) sunduğu önergede, şu sorulara yer verdi:
1-     Ahmet Türk'e yapılan saldırıyı hoşgören ve eşim Gülsima SAKIK hakkında yukarıda belirtilen sözleri sarfeden kişilere yönelik olarak nefret suçu işledikleri gerekçesiyle TCK m.216 uyarınca herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa siz bir soruşturma açtırmayı düşünür müsünüz?
2-     2002 yılından beri ülkemizde kaç kişi hakkında TCK m.216 maddesine muhalefet etmekten soruşturma açılmıştır? Soruşturma açılan kişilerden kaç tanesi hakkında takipsizlik kararı verilmiştir?
3-      Nefret suçlarının ve ayrımcılığın yaygınlaşması ve cezasız bırakılması sonucunda ortaya çıkan tehlikenin önlenmesi amacına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
4-     Mecliste "Nefret Suçları ile Mücadele Komisyonu" kurulması için bir girişimde bulunmayı düşünür müsünüz?
 
Türk Ceza Kanunu'nun 216. maddesi:
(1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(BB)


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam