23/01/2012 | Yazar: Umut Güner

Behzat Ç.’nin 22 Ocak 2012 Pazar günü yayınlanan 48. bölümünde, trans nefret cinayetleri konusu işlendi.

Behzat Ç’den Yeni Anayasa Sürecinde LGBT’lere Destek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Behzat Ç.’nin 22 Ocak 2012 Pazar günü yayınlanan 48. bölümünde, trans nefret cinayetleri konusu işlendi. Behzat Ç.’nin 48. bölümünde Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği üyeleri de rol aldı. Pembe Hayat Derneği’nin danışmanlığında hazırlanan bölüm LGBT hareketin televizyon alanında görünürlüğü açısından bir ilkti.
 
Behçat Ç Pembe Hayat’ta
Ankara’da öldürülen Çağla’nın cinayetinden yola çıkarak hazırlanan bölümün bazı sahneleri Pembe Hayat LGBTT Derneği’nde çekildi. Pembe Hayat Derneği’nde çekimlerde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul LGBTT ve Pembe Hayat Derneklerinin birlikte organize ettiği “Trans Onurlu ve Türkiyeli” sergisine de yer verildi.
 
Fahişe Değil, Seks İşçisi!
Dernek Başkanı rolünü Seyhan Arman’ın canlandırdığı dizide Arman, transeksüel bir grafikeri canlandırıyor. Polis memurlarının şaşkın bakışları ardında, “Bütün transeksüeller seks işçiliği yapıyor mu sanıyorsunuz?” gibi bir soruyla seks işçilerinin sorunlarını da gündeme getirdi.
 
Sadece Translar Değil Balyoz Ekibi de Behzat Ç’deydi
48. bölümde sadece nefret cinayetlerine değil, LGBT bireylerin gündelik hayatta karşılaştıkları ayrımcılıklara da yer verildi. Ankara’da Asayiş Büro’ya bağlı çalışan ve trans bireylere yönelik sistematik işkence ve kötü muameleyle gündeme gelen “Balyoz” ekibinin muamelelerine de geniş ölçüde yer verildi.
Dizi, “Balyoz” ekibinin kötü muamelesinin Emniyet Genel Müdürlüğü düzeyinde görmezden gelindiğini ve toplum huzurunu sağlamak için trans bireylere yönelik işkence ve kötü muameleye sessiz kalındığını gözler önüne serdi.
 
Behzat Ç. LGBT Hareketin Sloganlarıyla İnledi!
“Susma haykır translar vardır”, “Sessiz kalma suça ortak olma”, “Nefret öldürür, transfobi öldürür”, “Anayasa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadeleri eklensin” gibi sloganlar transeksüel Çiğdem’in öldürülmesi üzerine Yüksel Caddesi’nde yapılan eylem sahnesinde ve Çiğdem’in katilinin bulunması sonrası Adliye binası önündeki eylem sahnesinde dillendirildi.
 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya
nefret