23/02/2017 | Yazar: Kaos GL

Feminist akademisyenler Trump iktidarına karşı mücadele sözü verdi: ‘En önemli önceliğimiz direniş’

Beklediğimiz, biziz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Feminist akademisyenler Trump iktidarına karşı mücadele sözü verdi: “En önemli önceliğimiz direniş”

Donald Trump’ın ABD’nin yeni başkanı seçilmesi ile başlayan, kadın eylemleri ve toplumsal muhalefet, akademisyenlerin yayınladıkları açık mektupla devam ediyor.

Onbinden fazla feminist akademisyen 13 Şubat günü, Trump yönetimiyle işbirliğini reddettiklerini ve Trump’a boyun eğmeyen bir mücadele vereceklerini bildiren açık mektubu yayınladılar.

Bu açık mektup, “Feminist Biliminsanlarından Açıklama” (Feminist Scholar Statement) başlığı ile bu isimle açılan web sayfasından duyuruldu.

Harekete geçme zamanı!

Akademisyenler bildiride, ABD’de kalabalık sayılacak bir azınlığın, ırkçı ve cinsiyetçi Trump’ı iktidara taşıdığını tespit ediyor ve Trump’ın tutarlı olan tek tutumunun, erkek ve beyaz olmayan herkese karşı nefret kusmak olduğunu vurguluyor.

Trump’a ve kabinesine karşı harekete geçme zamanının geldiğini ifade ettikleri bildiride, dört yıl boyunca Trump’a katlanmanın tek yolunun ona karşı mücadele etmek ve onun politikalarını bozguna uğratmak olduğunu da ekliyorlar.

Feminist akademisyenler, cinsel sağlık haklarına sahip çıkacaklarını, siyahların hayatları için mücadele edeceklerini, LGBTQIA’ların haklarını savunacaklarını, yerli halkların kaynaklarını koruyacaklarını, kaçak göçmenler için güvenli alanlar oluşturacaklarını ve İslamofobiyi yüksek sesle reddedeceklerini belirttiler.

Akademisyenler bildiri de ekonomik hiyerarşinin en altında yer alanları yüzüstü bırakan, %99un hakkını en zengin %1’lik kesiminin eline teslim eden neoliberal politikalara karşı çıkacaklarını da belirttiler. Ayrıca ABD’de yükselen militarizme sessiz kalmayacaklarını ve iklim değişikliği hakkındaki ikiyüzlü politikaları da ifşa edeceklerini eklediler.

Ödün vermeyeceğiz, birlikte çalışmayacağız, boyun eğmeyeceğiz

Bildiri de, Trump yönetimiyle asla uzlaşmayacaklarının altını çizen akademisyenler, ödün vermeyecekleri ve işbirliği yapmayacaklarını belirtiyor. Metinde, Trump yönetimiyle birlikte yaşanan sürecin demokrasi değil, ABD’de faşizmin yükselişi olduğu ifade ediliyor. Böylelikle sürecin adı koyularak mücadelenin gidişatının daha sağlıklı belirleneceği düşünülüyor.

Feminist akademisyenler bildiride, Trump yönetiminin kararlarından doğrudan etkilenecek insanların temel ihtiyaçlarını karşılamanın aciliyetine değiniyor. Ayrıca yaşanan süreci daha iyi çözümlemek için yeni, daha hassas ve daha radikal analitik çerçeveler oluşturmaları gerektiğinin belirtiyorlar.

Beklediğimiz biziz

Metnin sonunda, toplumsal hareketliliğe koşulsuz destek vermek, medya organlarına görevlerini hatırlatmak ve muhalefet haklarına sahip çıkacaklarını ifade eden akademisyenler “Öyleyse, neyi bekliyoruz? Beklediğimiz, biziz” diyerek kararlı mücadelelerini sürdüreceklerinin sözünü veriyorlar.

Trump’ın başkanlık yemini ettiği 21 Ocak günü gerçekleşen kadınların büyük yürüyüşünden ilhamla hazırlanan bu metinin orijinalini okumak isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca metnin tamamının Türkçesini Çatlak Zemin sayfasından okuyabilirsiniz.


Etiketler: kadın
İstihdam