29/01/2024 | Yazar: Kaos GL

BEKSAV’a açılan davanın iddianamesinde, polis şiddeti ve kaymakamlık kararının hukuksuzluğu yok.

BEKSAV davasının ikinci duruşması yarın görülecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz yıl Onur ayı etkinlikleri kapsamında film göstermesi engellenen Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’na (BEKSAV) açılan davanın ikinci duruşması 30 Ocak’ta görülecek.

Geçtiğimiz yıl BEKSAV, Onur ayı etkinlikleri kapsamında Birleşik Krallık’taki madenciler ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini birlikte izlemeye çağırmıştı. Etkinlik Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanmış ancak BEKSAV Sinema Kolektifi, yasak kararını tanımadığını duyurarak tüm sinemaseverlere ve LGBTİ+’lara olası bir saldırıya karşı gösterime gelme çağrısında bulunmuştu. Gösterimin gerçekleşeceği saatlerde, vakıf binasını abluka altına alan polis, BEKSAV yöneticilerini ve gösterim için gelenleri gözaltına almıştı. Vakıf, polis şiddetinin ardından “İktidarın LGBTİ+ düşmanlığına karşı gökkuşağı renklerini savunuyoruz” demişti.

Davanın ikinci duruşması yarın görülecek

Yaşananların ardından BEKSAV Sinema Kolektifi üyelerine dava açılmıştı. Kolektif, üyeleri hakkında dava açıldığını şu ifadelerle duyurmuştu:

“7 Haziran akşamı, BEKSAV Sinema Kolektifi’nin LGBTİ+ Onur Ayı sebebiyle düzenlediği Pride film gösterimi, Kadıköy Kaymakamlığınca yasaklanmıştı. Bir otobüsü doldurmayacak sayıda insanın izleyeceği filmi yasaklamak için, 5 otobüs çevik kuvvet polisi ve gözaltı araçları, onlarca sivil polis ve dahi İstanbul Emniyet Müdürü'nün şahsen-bizzat-kendisinin iştirak ettiği bu ‘fazla mesai’de darp edilerek gözaltına alınan BEKSAV Sinema Kolektifi üyeleri, sabaha karşı vakfa onlarca kilometre uzakta bir hastanenin önünde serbest bırakıldı. Ancak hırsını alamayan birileri, bağzı mevkiler hâlâ var olacak ki, hakkımızda bir de dava açılmış! Bizler ise o gözaltılardan sonra, film gösterimlerimizi de kolektif üretimlerimizi de yaz boyunca sürdürdük.”

Davanın ilk duruşması 31 Ekim’de görülmüştü. 8 kişinin, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) tarafından takip edilmişti.

Davanın ikinci duruşması ise yarın görülecek.

İddianamede polis şiddeti ve kaymakamlık kararının hukuksuzluğu yok

Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar, MLSA’ya yazdığı yazıda BEKSAV’a açılan davayı anlattı. Tar, 2015’ten bu yana LGBTİ+ etkinliklerinin yasaklandığını hatırlatarak şunları not düştü:

“Bu tertibatın en güncel örneği BEKSAV davası. Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi, 2023 yılı Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 7 Haziran’da, Birleşik Krallık’ta madenciler ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini birlikte izlemeye çağırmıştı. Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan gösterimin ardından BEKSAV etkinliğin yapılacağını duyurmuş, Sinema Kolektifi üyeleriyle birlikte filmi izlemeye gelen katılımcılar darp edilerek gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan sekiz kişiye 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet iddiasıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 31 Ekim 2023’te görüldü. İkinci duruşma 30 Ocak’ta.

Davanın iddianamesi, yazının başında da bahsettiğim tanıdıklığının yanı sıra aslında haber değeri taşımayacak kadar vaka-ı adiyeden. Kaymakamlığın Kadıköy ilçe sınırları içerisinde bir gün süreyle yasakladığı etkinlik, bir film gösterimi çünkü. Bir kültür sanat vakfının, kendi binasında film göstermesinin toplumda “infial uyandıracağı”, “milli, vicdani ve insani değerlere dokunacağı” iddiasıyla hazırlanan iddianamede olmayanlar ise; polis şiddeti, kaymakamlık yasaklarının hukuksuzluğunun mahkeme kararlarıyla tespit edilmiş olması.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat
İstihdam