05/10/2013 | Yazar: Kaos GL

44 yaşındaki trans erkek, başarısız cinsiyet geçiş ameliyatından sonra ötenaziyi seçti.

Belçikalı Trans Erkek Neden Ötenazi İstedi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
44 yaşındaki trans erkek, başarısız cinsiyet geçiş ameliyatından sonra ötenaziyi seçti.
 
Belçikalı trans erkek, beden geçişinin son ameliyatı olan penis ameliyatını tamamlamasının ardından ötenazi isteğini doktora iletti. Pazartesi günü, enjeksiyonlu ötenazi gerçekleştirilmeden önce kararıyla ilgili konuşan Nathan, şunları söyledi:
 
“Ben hep kimsenin istemediği kız çocuğuydum. Erkek kardeşlerim sürekli pohpohlanırken, benim yatak odam garajın üstünde depo gibi bir odaydı. Annem ‘keşke erkek olsaydın’ diye yakınırdı. Bana katlanıyorlardı, daha fazlası değil.” 
 
“Yeniden doğuşumu kutlamaya hazırdım; ama aynaya baktığımda kendimden iğrendim. Göğüslerimin yeni hali beklentimle birbirini tutmuyordu ve yeni oluşturulan penisin tutmayacağına dair semptomlar görülüyordu. Ben bir canavar olmayı istemedim.”
 
Nathan’ın 2009’da başlayan hormon terapisini mastektomi (meme aldırma) ve 2012’de de penis oluşturma ameliyatı takip etti; ama "bu operasyonların hiçbiri umulduğu gibi gerçekleşmedi". Nathan, kendisiyle birlikte 4 oğlu olan ailenin tek trans erkek çocuğuydu. Aile, ötenaziden bir gün sonra bir veda mektubu vasıtasıyla haberdar oldu.
 
Nathan, cinsiyet geçiş ameliyatından sonra ötenazi kararı veren ilk kişi; ama yakın zamanda ülkede yasal ötenazi hakkını kullanan 50 kişi olduğu ortaya çıkmıştı.
 
Dr Distelmans verdiği ötenazi kararını şöyle savundu: "Nathan Verhelst’in verdiği kararın hayat yorgunluğu ile hiçbir ilgisi yok. Onun iyileştirilemez, onmaz şekilde acı çektiğini gösteren başka faktörler var. Ötenazi gerekçesi olan ’iyileştirilemez acı’ olarak tanımladığımız durum fiziksel de psikolojik de olabiliyor. Bu durum, ötenazi hakkının uygulanmasını buyuran yasayla uyumluydu. Nathan 6 ay terapi görmüştü." 
 
Ulusal Ötenazi Komitesi üyesi Jacqueline Herremans, RTL televizyonuna yaptığı açıklamada Nathan’ın biri psikiyatrist olmak üzere iki doktor tarafından kontrol edildiğini ve geçici depresyon yaşamadığından emin olunduğunu belirtti.

Nathan’ın annesi ise olayın ardından şöyle konuştu: “Nancy’i ilk gördüğümde (Nathan’ın doğumda atanan ismi), hayallerim yıkılmıştı. O çok çirkindi. Benim için ‘hayalet doğum’du.  Elbette mektubu  mutlaka okuyacağım; ama yalanlarla dolu olacağını biliyorum. Benim için bu sayfa kapandı. Onun ölümü beni rahatsız etmiyor. Ne üzüntü, ne keşke, ne vicdan azabı. Bizim hiçbir zaman bir bağımız olmadı.”
 
Sorulması gereken soru şu: Belçikalı trans erkek neden ötenazi istedi? Hayat kalitesini, psikoseksüel sağlığı yükseltmek amacıyla yapılıyor olması gereken cinsiyet geçiş ameliyatları neden bu kadar başarısızdı? Neden bu kadar mutsuzdu? Nathan’ın ölümüne gerçekte kim sebep oldu?! 
 
Kaynak: transsick-o

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam