24/07/2012 | Yazar: Ebru Öztürk

Belçika Adalet Bakanı Annemie Turgelboom’un meclise sunduğu yasanın yürürlüğe girmesiyle polise şikâyet edilen sözlü ya da fiziki homofobik saldırganların kayıtları da daha detaylı tutulacak.

Belçika’da Homofobik Saldırganlığa Ömür Boyu Hapis Geliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Belçika Adalet Bakanı Annemie Turgelboom’un meclise sunduğu yasanın yürürlüğe girmesiyle polise şikâyet edilen sözlü ya da fiziki homofobik saldırganların kayıtları da daha detaylı tutulacak.
 
Belçika Hükümeti LGBT bireylere karşı şiddet uygulayanlara verilecek cezaların arttırılmasına ilişkin bir tasarıyı meclis gündemine taşıdı. Tasarıya göre bu suçlarda ömür boyu hapse varan ağır yaptırımlar uygulanacak. Cins ve ırka yönelik saldırıların yanı sıra yaşlı ve çocuklara uygulanan şiddet vakalarında 20 yıl olan ceza üst sınırı da ömür boyu hapse çıkarılıyor. 
 
Fransız Le Monde gazetesinden Jean-Pierre Stroobants’ın haberinde ceza artırımına ilişkin yasa tasarısı Belçika’nın Flaman bölgesinde bir kafede yaşanan homofobik bir saldırının ardından gerçekleşmesine dikkat çekiliyor.
 
Alost isimli kafede gerçekleşen olayda iki erkek kardeş kahvede oturan iki müşteriyi eşcinsel oldukları gerekçesiyle önce sorguladı ardından da şiddet uyguladı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırıya maruz kalan kurbanlardan biri komada diğeri ise ağır yaralı. Olayın ardından 18 ve 29 yaşlarındaki iki saldırgan yakalandı. Saldırganlar bugün yürürlükte olan yasalar gereği iki yıl hapis cezasıyla yargılanacaklar.
 
Belçika Adalet Bakanı Annemie Turgelboom tarafından sunulan yasanın yürürlüğe girmesinden sonra cins ve ırka yönelik saldırıların yanı sıra yaşlı ve çocuklara uygulanan şiddet vakalarında ölüm kastı olan saldırılarda ömür boyu hapis cezası verilebilecek. Öte yandan yasa değişikliği ile ‘ayrımcı’ saldırı ve yaralamalarda da ceza limitlerinin 5 ila 30 yıla yükseltilmesi öngörülüyor.
 
Habere göre tasarı bu alanda yapılacak kapsamlı bir değişikliğin sadece bir ayağını oluşturuyor. Buna göre polise şikâyet durumunda sözlü ya da fiziki homofobik saldırganların kayıtları daha detaylı kaydedilecek.
 
Son yıllarda Belçika’da artan benzer saldırıların bu yasal düzenlemenin yapılmasını zorunlu kıldığı belirtiliyor. Nisan ayında 32 yaşındaki Ihsane Jarfi isimli eşcinsel, 4 erkek tarafından öldüresiye dövüldü. Bu talihsiz olay Brüksel ve Flaman bölgesinde yaşanan benzer olayların da habercisi oldu.
 
Çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda söz konusu saldırıların resmi makamların verdiği sayılardan çok daha fazla olduğu vurgulanıyor.
 
LGBT haklarını savunan gruplar da endişe verici olaylar karşısında küresel bir stratejinin acilen geliştirilmesini talep ediyor.
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam