14/10/2013 | Yazar: Kaos GL

Hükümet ‘kaçakçılığı önleme’ iddiasıyla Nusaybin ile Qamişlo arasındaki sınıra duvar örmeye başladı.

Belediye Başkanı Ayşe Gökkan: Sınırda Duvara İzin Vermeyeceğiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Hükümet “kaçakçılığı önleme” iddiasıyla Nusaybin ile Qamişlo arasındaki sınıra duvar örmeye başladı.
 
Ceylanpınar-Serêkaniyê arasındaki sınıra örülen duvarın ardından, Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Rojava’nın Qamişlo kenti arasındaki sınıra duvar çekiliyor.
 
Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan ile BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, Nusaybin ile Qamişlo kentleri arasında yapımına başlanan duvarı protesto ettiler.
 
Sınır hattında basın açıklaması yapan (13 Ekim) Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ekibinden Gökkan ve Kaymaz mayınlı araziye girerek iş makinelerinin kazı yapmasını engelledi.
 
Grub adına konuşan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, çözüm sürecinin olduğu bir dönemde sınırda bu tür bir duvarın yapılmasına bir anlam veremediklerini belirtti. Kaymaz, Kürtler arasında kurulan sınırların kaldırılacağı yerde, bugün Kürtlerin yaşadığı yerlerin arasına "utanç duvarı"nın örüldüğünü söyledi. 
 
Belediye Başkanı Ayşe Gökkan: Sınırda duvara izin vermeyeceğiz  
Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Al Jazeera televizyonuna yaptığı açıklamada, Nusaybin-Qamişlo arasına örülecek duvar için 21. yy’da bir kentin karşılaşabileceği en “yüzkarası”  durum olduğunu söyledi. Almanya’da yapılan Berlin Duvarı’nın yıkıldığını ve bir kaç ay önce  ise İsrail’in Filistin sınırına yapmak istediği duvara karşı dünyanın birçok yerinden gelen tepkilerden  dolayı duvar yapımını durdurduğunu hatırlatan Gökkan, sınırların kaldırdığı 21. yy’da ise Türkiye’nin Nusaybin sınır hattına duvar örmek istediğini söyledi. Gökkan yapılacak duvarın belediye sınırında olmasına rağmen herhangi bir bilgilendirilmede bulunulmadığını, tesadüfen sınıra duvar örüleceği bilgisini aldıklarına dikkat çekti.
 
Mardin Tugayı tarafından sınırdan “kaçakçı”ların geçmemesi için duvarın örülmek istendiğini aktaran Belediye Başkanı, sınırların güvenliğinin duvarın örülmesiyle sağlanamayacağını, duvarın yapılmasını insan haklarına aykırı gördüklerini ve duvarın yapılmasına hiç bir şekilde izin vermeyeceklerini söyledi.
 
Nusaybin ile Qamişlo arasındaki sınıra çekilen duvara yönelik tepkiler sosyal medyada da yükseldi.
 
“NusaybindeUtançDuvarıYükseliyor” etiketinden bazı twitler şöyle:
 
“Van’da Depremzedelere barınacak bir yuva duvarı yükseltemeyen iktidar Nusaybinde Utanç duvarı yükseltiyor”
 
“Çetelere açık, El nusra’ya açık, katile açık! Ama kürtlere kapalı sınır!”
 
“Berlin duvarı iki Almanya’nın birleşmesini hızlandırdı. Nusaybin duvarı da Kürt birliğini hızlandıracaktır.”
 
“100 yıldır telörgü çektiniz, inkar ettiniz imha ettiniz asimile ettiniz de ne oldu? Kürtler direndi direnecek!”
 
“Aslında o duvar, "biz artık Kürt sorunundaki çözümsüzlüğümüzü duvarsız ayakta tutamıyoruz" itirafıdır.”

Etiketler: insan hakları
İstihdam