11/01/2024 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’lar yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar yürütmesini bekliyor. Sağlık hizmetlerine erişimde eşitlik talep ediyor.

“Belediyeler ile LGBTİ+ dernekleri ortak çalışmalar yürütmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yerel seçimler yaklaşırken 17 Mayıs Derneği’nin hazırladığı Çankaya Kent Masalları başlıklı raporuna baktık. Ankara Çankaya ilçesinde yaşayan/çalışan LGBTİ+’ların sağlık alanında ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları sorunları, LGBTİ+’ların gereksinimlerini ve beklentilerini ele alan rapora göre; LGBTİ+’lar eşit ölçüde hizmet alamıyor; sokaklar, kamu hizmeti binaları, sağlık birimleri LGBTİ+’ların ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığı mekanların başında geliyor.

Rapora göre; araştırmaya katılan LGBTİ+’ların neredeyse yarısı Çankaya’da LGBTİ+ olarak yaşamaktan kısmen memnun veya memnun değil. Bu veriyle bağlantılı olarak; raporun dikkat çektiği bir diğer başlık da LGBTİ+’ların kendilerini Çankaya’da güvende hissetme durumları. Araştırmanın verilerine göre; katılımcıların yüzde 72’si Çankaya’da kendini güvende hissetmiyor ya da kısmen güvende hissediyor.

Kamu hizmeti binalarında kimliklerini gizleyen LGBTİ+’ların oranı yüzde 69

Çankaya’da yaşayan LGBTİ+’ların yüzde 35’i ilçe sınırları içinde cinsiyet kimlikleri veya yönelimleri nedeniyle çeşitli saldırılara maruz kaldıklarını belirtiyor. Rapora göre; bu saldırıların gerçekleştiği mekan, yüzde 58’lik oranla sokaklar. Şiddet ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalan LGBTİ+’ların yüzde 96’sı herhangi bir yerel kurumdan destek almadığını belirtiyor.

LGBTİ+’ların herhangi bir tehditle karşılaşabileceği mekanlardan bir diğeri de kamu hizmeti binaları. Öyle ki; araştırmaya katılan LGBTİ+’ların yüzde 69’u kamu binalarında hizmet alırken kimliklerini veya yönelimlerini gizlediklerini belirtiyor.

Araştırmanın katılımcılarından birisinin ifadeleri şöyle:

“Çankaya güya ilerici olacak, ama geyler, biseksüeller için hiç de öyle göründüğü gibi değil, kendi gettolarımızdan çıktığımızda bence her türlü kötü muameleye açık oluyoruz, belediyecilik anlayışı yetersiz”

“Görünüşümü sevmediği için hizmet vermeyi reddetti”

Çankaya Belediyesi’ne bağlı birimlerden alınan hizmetlere ilişkin deneyimler de LGBTİ+’ların ayrımcılıkla karşılaşma durumlarına ve hizmetlerin yeterliliğine dair manzara sunuyor:

“Aile hekiminin, cinsel yolla bulaşan hastalıklar yerine gebelikten korunma üzerine konuşması rahatsız ediciydi.”

“Dişçiden hizmet alamadım reddetti hizmet vermeyi bence görünüşümü sevmedi”

“Anonim HIV test merkezindeki kişiler çok cana yakındı ve pozitif bir deneyimdi. Ancak sonrasında test merkezi açık mı; nerede?; ne zaman randevu alabilirim gibi bilgilere hiçbir resmi kaynaktan ulaşamadım. Bir daha da merkeze gidemedim bu yüzden.”

“LGBTİ+’lar için sığınma evleri açılmalı”

Raporda LGBTİ+ların Çankaya Belediyesi’nden beklentileri de yer alıyor:

“LGBTİ+’lar için yurtlar, sığınma evleri açmalılar. LGBTİ+’lara ayrımcılık uygulanmaması için her birimdeki her çalışanına eğitim vermeli. LGBTİ+ istihdamını arttırmalı. LGBTİ+’lar için sorunlu durumlarda, ayrımcılığa maruz kaldıklarında başvurabilecekleri mekanizmalar geliştirmeli. Çankaya içerisindeki hastanelerde en azından cinsiyet uyum süreci, HIV gibi konularda ekstra eğitim vermeli. Kamusal alanlarda LGBTİ+ aktivizmi yapmalı. LGBTİ+’ların sözünü üretebilmesi için yapabilecekleri her yerde, toplantıda alan açmalı…”

“LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık üzerinden hizmetlere ulaşması sağlanmalı”

Verilere bakıldığında; LGBTİ+’ların belediyeye ilişkin beklentilerinin başında yüzde 77’lik oranla LGBTİ+ dernekleri ile belediyenin ortak projeler yürütmesi geliyor. Belediyeye ait sosyal destek ve hizmet mekanizmalarının LGBTİ+’lar için elverişli kılınmasına ve LGBTİ+ örgütleri ile diyalog kurmak üzere bir birimin atanmasına dair beklentiler de listenin başında yer alıyor:

“LGBTİ+ kapsayıcı, LGBTİ+ dernekleriyle anıldığında “rahatsızlık” duymayacak, sağlığa erişim, barınma ve eğitim gibi temel insan haklarına LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık üzerinden ulaşmasını sağlayacak ve bu hedeflerle politikalar üretip hizmet sağlayacak bir belediye mümkün.”  

“Sağlık hizmetlerine başvuran herkes heteroseksüel varsayılıyor”

Çankaya’da yaşayan LGBTİ+’ların geliştirilmesini talep ettikleri hizmetlerin başında sağlık hakkına erişim var.  Sağlık hizmetlerinin hangi açılardan iyileştirilmesi gerektiğine ilişkin görüş veren LGBTİ+’lardan birkaçının ifadeleri şöyle:

“Sağlık hizmetine başvuran herkesin heteroseksüel ve cis gender varsayılmaması. Tanı ve tedavide Hetero/cisnormatif yaklaşımların terkedilmesi. Sağlık çalışanlarının bu alanlar başta olmak üzere diğer ayrımcılık alanlarında da bilgilendirilmesi. Ayrımcılık yapılması halinde güçlü yaptırımlar uygulanması.”

“Kapsayıcı bir hizmet anlayışının yaygınlaşması, cinsiyet uyum sürecindeki kişilere yönelik ayrımcılıkla mücadele edilmesi ve uyum sürecine dair maddi & manevi desteğin ücretsiz sağlanması, kamusal alandaki LGBTİ+ iş alımlarının ayrımcılık yapılmadan gerçekleşmesi, LGBTİ+ ve toplumsal cinsiyet eğitimlerinin hem kamuda hem özel sektörde yaygınlaşması...”

Rapora ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, kent hakkı, barınma, sosyal hizmet, siyaset
İstihdam