02/09/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić, başkent Belgrad’da 17 Eylül’de gerçekleşecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ve EuroPride’ın iptal edildiğini duyurdu. Aktivistler: Onur Yürüyüşü yapılacak!

Belgrad Onur Yürüyüşü ve EuroPride iptal edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Belgrad Onur Yürüyüşü, 2021, Aslı Alpar /Kaos GL

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić 26 Ağustos Cumartesi günü yaptığı açıklamayla 12-18 Eylül tarihleri ​​arasında gerçekleşecek LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ve EuroPride’ın iptal edileceğini ya da erteleneceğini söyledi.

Vučić bu kararı açıklarken “Azınlık haklarını tehlikeye atmaktan memnun değilim” dedi ve kararın Ağustos ayında LGBTİ+ karşıtı yürüyüş gerçekleştiren Sırp Ortodoks Kilisesi’nden gelen baskılar nedeniyle olduğu iddiasını reddetti.

15 Ağustos’ta gerçekleşen Onur Yürüyüşü karşıtı eylemde “Batı'nın eşcinsel geçit töreni ve işgali istemiyoruz!” dövizleri taşındı. Vučić’in Onur Yürüyüşü’nü iptal ettiği kararı da bu eylemden bir hafta sonra geldi.

Avrupa’daki en kapsamlı LGBTİ+ etkinliği olan EuroPride her yıl başka bir Avrupa kentinde gerçekleşirken, bu yıl Sırbistan’daki akıbeti halen belirsiz.

“EuroPride iptal edilmedi ve iptal edilmeyecek”

EuroPride’dan Kristine Garina BBC’ye verdiği demeçte, hükümetin etkinliği yasal olarak iptal edemeyeceğini söyledi ve karara rağmen Onur Yürüyüşü’nün düzenleneceğini söyledi:

“Onur Yürüyüşü'nü yasaklamaya yönelik her türlü girişim, Avrupa Konseyi üyesi olan Sırbistan’ın da uymakla yükümlü olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11, 13 ve 14. Maddelerinin ihlalidir. EuroPride iptal edilmedi ve iptal edilmeyecek.”

Garina konuşmasında, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç’in EuroPride 2022 için verdiği sözü tutasını istedi. 2017’den bu yana Sırbistan Başbakanı olan Brnabiç, ilk kadın ve lezbiyen başbakanı.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam