28/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Belgrad’da kadın aktivistler, Kosova’daki savaş kurbanlarını anarak sorumluların yargılanmasını talep etti.

Belgrad’lı Kadınlar Kosova Savaşı Kurbanlarını Andı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Belgrad’da kadın aktivistler, Kosova’daki savaş kurbanlarını anarak sorumluların yargılanmasını talep etti.
 
Başkentteki Cumhuriyet Meydanı’nda Çarşamba günü bir araya gelen Siyah Giyen Kadınlar grubu, Sırp güçlerinin Kosova Arnavutlarına karşı işlediği savaş suçlarının 15. yılında sessiz bir eylem yaptılar.
 
Siyah Giyen Kadınlar’ın başkanı Stasa Zajovic, 15 yıl sonrasında Sırbistan’ın hâlâ Kosova’daki savaş suçlarının sorumluluğunu üstlenmediğini söyledi.
 
Sırbistan-Kosova ilişkilerini normalleştirmek için imzalanan Brüksel anlaşmasının kurbanlara adalet sağlamadığı sürece işe yaramayacağını belirten Zajovic, “devletin yaptığı korkunç şeyleri hatırlamak ve hatırlatmak bizim, sivil toplumun görevi, biz de bu yüzden buradayız,” şeklinde konuştu.
 
Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sunulan kararlara göre, Kosova Savaşı boyunca 7.000 Arnavut öldürüldü, 800.000’den fazlası ise Sırp ve Yugoslav kuvvetleri tarafından başlatılan etnik temizlik kampanyası sonucu bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.
 
 
Savaşta feministlerin nasıl bir sorumluluğu olduğuna dair Siyah Giyen Kadınlar’ın kurucularından Lepa Mladjenovic ile yaptığımız röportajı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.
 
Fotoğraflar: BIRN/Marija Ristic 

Etiketler: kadın
İstihdam