07/01/2015 | Yazar: Kaos GL

4. Pembe Hayat KuirFest’in başlamasına son 1 hafta kaldı. Ankara’nın ilk ve tek kuir film festivali, bu yıl ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak. Festivalin açılışını ise oyuncu-trans-aktivist Ayta Sözeri yapacak.

Belki şehre bir kuir film gelir... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
4. Pembe Hayat KuirFest’in başlamasına son 1 hafta kaldı. Ankara’nın ilk ve tek kuir film festivali, bu yıl ilk kez İstanbul seyircisiyle buluşacak. Festivalin açılışını ise oyuncu-trans-aktivist Ayta Sözeri yapacak.
 
4. Pembe Hayat KuirFest, “belki şehre bir kuir film gelir” hasretini 15 Ocak’ta Ankara’da gidermeye hazırlanıyor. Başkentte 22 Ocak’a kadar geçecek bir haftanın ardından KuirFest soluğu bu yıl ilk kez 23-25 Ocak arasında İstanbul’da alacak.
 
KuirFest 2015’te Berlin, Cannes, Venedik, Tribeca ve Sundance gibi dünyaca ünlü film festivallerinde gösterilmiş 50’den fazla film gösterilecek. Festival bu yıl dayanışma, direniş, trans ebeveynlik, büyüme/keşfetme, spor ve aşk gibi temaları mercek altına alıyor.
 
Böylesine dolu dolu bir programı bir çırpıda anlatmak zor. O yüzden festivale ilişkin haber ve duyuruları kaosGL.org ile Kaos GL’nin Facebook ve Twitter hesaplarından takip etmenizi öneriyoruz.
 
Sizlere ilk olarak, festivalin açılışını da yapacak olan Pride (Onur) filminden bahsetmek istiyoruz. Onur, Thatcher iktidarının en sert ve acımasız olduğu dönemlerde, 1984 yılında geçiyor ve gerçek bir hikâye anlatıyor.
 
Londra’daki bir grup gey ve lezbiyen, ortak bir kaderi paylaştıklarını düşündükleri grevdeki madencilere bir yardım kampanyasıyla destek olmaya karar verirler. Her iki grup da baskıcı muhafazakâr hükümet, polis ve boyalı basın tarafından benzer şekilde fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Kendilerine Lezbiyen ve Geyler Madencilerle Dayanışıyor adını seçen aktivist grup, topladığı yardım paralarını birinci elden Galler’deki küçük bir maden kasabasına ulaştırmak üzere yola koyulur. Bu buluşma her iki tarafın da önyargılarını aşması ve dayanışmanın önemini kavraması açısından öğretici bir deneyime dönüşür.
 
Cannes Film Festivali’nde Kuir Palmiye ödülüne layık görülen ve geçtiğimiz ay Komedi/Müzikal kategorisinde En İyi Film dalında Altın Küre’ye aday gösterilen Onur, İstanbul Film Festivali’nin katkılarıyla Türkiye’de ilk kez KuirFest’te gösterilecek.
 
İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nden de En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında galibiyetle dönen Matthew Warchus imzalı Onur’un KuirFest’teki gösterimi, ödül sezonunun en çok beğeni toplayan filmlerinden birini izleme fırsatının ötesinde bir anlam taşıyor kuşkusuz. Festival bu önemli filmin gösterimini; ülkemizde taşeronlaşma, yetersiz çalışma koşulları ve ihmaller sebebiyle hayatını kaybeden maden işçilerine, aynı zamanda homofobi ve transfobi yüzünden kaybettiğimiz bütün LGBTQ bireylerin anısına gerçekleştiriyor.
 
Bu arada Onur’da hikâyesi anlatılan karakterlerden, Lezbiyen ve Geyler Madencilerle Dayanışıyor üyesi Gethin Roberts’ın da konuk olarak KuirFest’e katılacağını eklemekte fayda var.
 
Festival Onur gösterimiyle ilişkili özel bir etkinlik çerçevesinde, iki önemli belgeseli de izleyiciyle buluşturacak. 1983 yılında Britanya Film Enstitüsü tarafından En İyi Belgesel unvanına layık görülmüş, Genç Gey ve Lezbiyen Video Projesi gönüllülerinin yaptığı Framed Youth: The Revenge of the Teenage Pervertsbunlardan ilki. Lezbiyen ve Geyler Madencilerle Dayanışıyor aktivistlerinin kendi görüntülerinden oluşturdukları All Out! Dancing in Dulais ise diğeri. Bu gösterimin ardından, All Out! Dancing in Dulais ekibinden Nicola Field ve Gethin Roberts’ın katılımıyla, bu önemli dayanışma örneği üzerine bir panel de düzenlenecek.
 
KuirFest, 15-22 Ocak arasında Ankara’da Büyülü Fener Kızılay Sineması,  Tayfa Kitapkafe ve Mek’an Sahne’de; 23-25 Ocak arasında ise İstanbul’da Beyoğlu Pera Sineması, Kadıköy Moda Sahnesi ve İstanbul Modern Sinema’da olacak.
 
Festival ekibi, bu yılki festivali, verdikleri özgürlük ve eşit hak mücadelesiyle kendilerine ilham verenlere, bu mücadelede hayatını kaybedenlere, özellikle de 16 Aralık günü hayatını kaybeden Pembe Hayat üyesi Ayda Yıldırım’a ithaf edeceklerini duyurdu.
 
Eğer KuirFest’te gönüllü olarak yer almak isterseniz 9 Ocak Cuma günü saat 18:00’da Pembe Hayat Derneği’nde yapılacak toplantıya bekleniyorsunuz.
 
Festival için ısınmaya ise Ayta Sözeri, Serra Yılmaz ve Gonca Vuslateri’nin yer aldığı teaser’la başlayabilirsiniz. Herkese şimdiden kuir seyirler!
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam