04/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Avrupa’nın dört bir yanından ve Türkiye’den intersekslerin hikayelerini bir araya getiren #BenimİnterseksHikayem yayınlandı.

#BenimİnterseksHikayem şimdi yayında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnter Dayanışma, 17 Mayıs Derneği ve OII Europe’un birlikte hazırladığı #BenimİnterseksHikayem kitabının Türkçe baskısı şimdi dijital ortamda ve kağıt baskı olarak okunmaya hazır.

İntersekslerin yaşadıkları hak ihlallerini, duygu ve düşüncelerini ilk ağızdan okumak için herkese tavsiye.

İnter Dayanışma’dan Belgin Günay’ın çevirdiği, Yasemin Bahar’ın düzeltmenliğini yaptığı kitap, interseks meselesine ilk ağızdan anlatılarla, tıbbi çerçevenin dışından ve insan hakları odağından bakmayı önceliyor. Kitapta anlatılan hikayeler interseks bireylerin yaşadığı tıbbi yanlış muamele, rıza dışı müdahaleler, cinsel istismar, eğitimde ve sosyal hayatta dışlanma gibi konulara dikkat çekiyor.

Hikayelerini anlatan kişiler Avusturya, İngiltere, Yunanistan gibi çok farklı Avrupa ülkelerinden ve farklı yaş gruplarından kişiler. Böylece intersekslere uygulanan sözde “bakım” protokolünün 1960’larda nerede olduğunu da, 2000’lerde nerede olduğunu da izleyebiliyoruz ve farklı ülkelerin kültürlerindeki yaklaşımları karşılaştırabiliyoruz.

Yunanistan’dan bir interseks ebeveyninin hikayesi de kitapta farklı bir anlatı olarak karşımıza çıkıyor. Bu kez ailenin interseksin bedenine müdahaleci konumda değil, onun eğitim hakkı için mücadele eden bir konumda olduğunu görüyoruz.

Kitapta Türkiye’den bir interseks aktivistin de hikayesi yer alıyor.

#BenimİnterseksHikayem’i indirmek ve okumak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
İstihdam