17/08/2023 | Yazar: Kaos GL
Kimliği belirsiz bir kundakçı Berlin’deki eşcinsel soykırımı anıtını yakmaya çalıştı. Kundakçı, anıta İncil’den bir ayetin yazılı olduğu not da bıraktı.
Berlin'deki eşcinsel soykırımı anıtı, Getty Images
Alman yetkililer, Berlin'de soykırım anıtlarını hedef alan kundaklama saldırıları arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırıyor. Saldırılan anıtlar arasında Nazi rejiminin katlettiği eşcinsellere adanan anıt da bulunuyordu.
Cumartesi sabahı, kundakçılar Nazi rejiminin zulmüne uğrayan eşcinsellere adanmış anıtı yakmaya çalıştı. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler sabahın erken saatlerinde Berlin-Tiergarten'deki anıta yakıcı bir cisim atarak saldırdı. Kundakçılar, İncil’den eşcinsellerle ilgili bir ayetin değiştirilmiş versiyonunu içeren not da bıraktı. 2008 yılında dikilen anıt, kalıcı zarar görmedi.
Yahudi soykırımı kitapları içeren kulübeye de saldırı
Aynı günün ilerleyen saatlerinde, Grunewald'daki "Gleis 17" yani Platform 17 Holokost anıtındaki bir kitap kutusu yanmaya başladı. Polise göre, bir adam eski telefon kulübesi içindeki kutuyu ateşe verdi. Bu kulübe ücretsiz kitap alışverişi noktası olarak kullanılıyordu.
İtfaiyeciler alevleri söndürdü, ancak neredeyse tüm kitaplar yangın nedeniyle ÇOKTAN tahrip olmuştu. Kitap kutusundaki kitapların çoğu, Nazi döneminde Berlin'deki Yahudi yaşamı ve bu dönemde Yahudilere yönelik zulümler hakkındaydı.
Berlin-Brandenburg Lezbiyen ve Gey Derneği, saldırıya ilişkin, “Her iki eylemden de şoke olduk ve her iki saldırının da sorumlularının hızla yakalanmasını umuyoruz” dedi.
Nazi döneminde en az 15 bin eşcinsel erkek, cinsel yönelimleri nedeniyle toplama kamplarına gönderildi. Hapsedilen eşcinsel erkekler kamplarda öldürüldü, hadım edildi veya korkunç tıbbi deneylere tabi tutuldu. Bu kamplarda binlerce lezbiyen, trans ve seks işçisi de acımasız koşullar altında tutuldu.
Fıkra 175’in korkunç tarihi!
Fıkra 175, Almanya’nın ceza yasasına 1871’de girmiş ancak 1935 yılında Naziler tarafından genişletilmişti. Genişlemiş haliyle binlerce eşcinselin toplama kamplarına gönderilmesine yol açmıştı.
Adolf Hitler’in hükümeti Fıkra 175’in “erkekler arasında her türlü iffetsiz hareket”i kapsamasını sağlamış, böylece fiziksel temas olmadan da çok sayıda kişi cezalandırılmıştı.
Toplama kampları özgürleştirildikten ve kamplarda kalıp henüz hayatını kaybetmemiş olanlar kurtarıldıktan sonra bile bazı mahkumlar Fıkra 175’ten dolayı 2 yıl hapis cezası aldı. Pembe üçgenle damgalanıp kamptan kurtulanlar ise damgalamayla hayatlarını sürdürmeye çalıştı.
Naziler gitti, yasaları kaldı
Doğu Almanya 1950 yılında Nazilerin Fıkra 175’teki değişikliklerini feshetse de, Batı Almanya bunu yapmadı ve anayasa mahkemesinde onayladı.
1949 ve 1969 yılları arasında ortalama 100 bin kişi homofobik Fıkra 175 yüzünden yasal soruşturma geçirdi. 50 bin kişi ise mahkum oldu. Yasa yüzünden çok sayıda kişi intihar etti.
Eşcinsellik Batı Almanya’da 1969 yılında, Doğu’da ise 1968’de suç olmaktan çıkartıldı ancak Fıkra 175’in resmen kaldırılması 1994 yılını buldu.
2002 yılında Almanya parlamentosu aldığı kararla eşcinsellerin Nazi döneminde aldığı cezaları yürürlükten kaldırdı. Ancak parlamento yasanın Nazi döneminden sonra da uygulamada olduğunu ve çok sayıda kişinin hayatını etkilediğini görmezden geldi.
Etiketler: yaşam, nefret suçları, din/inanç, dünyadan