27/10/2010 | Yazar: Kaos GL

“Bu sefer kaybettiğimiz kadın, sendikal mücadelede omuz omuza mücadele ettiğimiz, birlikte “kadın cinayetlerine son” dediğimiz, yan yana polis şiddetine maruz kal

BES İşyeri Temsilcisi Necla Yıldız Katledildi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Bu sefer kaybettiğimiz kadın, sendikal mücadelede omuz omuza mücadele ettiğimiz, birlikte “kadın cinayetlerine son” dediğimiz, yan yana polis şiddetine maruz kaldığımız bir arkadaşımız.”
Ankara 16. İcra Hakimliği yazı işleri müdürü ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Ankara Adliyesi İşyeri temsilcisi olan Nejla Yıldız, 20 Ekim çarşamba günü sabah saatlerinde otobüs durağında kızının eski erkek arkadaşı olan Gazi Baltacı tarafından hunharca bıçaklanarak öldürüldü.
 
Olayla ilgili olarak 22 Ekim’de Ankara adliyesinin önünde Ankara Kadın Platformu’nun çağırısıyla basın açıklaması yapıldı. Çok sayıda kadının katıldığı basın açıklamasında “yargının kendi çalışanını bile koruyamadığı, Nejla Yıldız’ın adliye içinde saldırıya uğradığı, olaydan bir ay önce ölüm tehdidi nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunmasına rağmen Gazi Baltacı’nın ifadesi alındıktan sonar serbest bırakıldığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın, bir mensubunu kaybetmiş olan Adalet Bakanının en küçük bir açıklama bile yapmamış olduğu” vurgulandı.
 
Kaos GL Derneği adına Seçin Tuncel konuyla ilgigi şunları söyledi: “Öncelikle tüm kadınlara ve BES Emekçilerine baş sağlığı diliyoruz. Yaşanılan bu kahredici olay kadınların maruz kaldığı ne ilk ne de son cinayet olacaktır. Nefret cinayetleri ve kadın cinayetleri ataerkil heteroseksist düzen ve onun yargısı değişmedikçe son bulmayacaktır ve biz biliyoruz ki bu düzen ortak mücadele ve dayanışmayla değişecektir.”
 
Ankara Kadın Platformu’nun “Kadın Cinayetleri Son Bulsun Artık Yeter” başlıklı basın açıklamasının tam metni:           
“Yine bir kadın cinayeti sebebiyle buradayız. Bu sefer kaybettiğimiz sendikal mücadelede omuz omuza mücadele ettiğimiz, birlikte “kadın cinayetlerine son” diye slogan attığımız, yan yana polis şiddetine maruz kaldığımız bir arkadaşımız. 
 
Ankara 16. İcra Hakimliği yazı işleri müdürü ve BES Ankara Adliyesi İşyeri temsilcisi olan Nejla YILDIZ 20 Ekim çarşamba günü sabah saatlerinde  otobüs durağında kızının eski erkek arkadaşı olan Gazi BALTACI tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Nejla’nın ölümü aslında ben geliyorum diyordu. Gazi BALTACI, Nejla ve kızını tehdit ediyor, onları öldüreceğini söylüyordu. Katil Nejla’nın kızı Duygu’ya çok değil bir ay önce Adliye binası içinde şiddet uygulamış, anne kız Savcılığa suç duyurusunda bulunarak öldürülme tehditi altında bulunduklarını bildirmişlerdi. Ancak bundan sonrasını tahmin etmek zor değil, Nejla ve kızı kaderiyle baş başa bırakılmış, Gazi BALTACI ise sadece ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.
 
Biz gerçekten de söz söylemekte zorlanıyoruz. Nejla’nın  bu kadar kolay, güpegündüz sokak ortasında nasıl bıçaklanabildiğini, “öldürüleceğiz” diye suç duyurusunda bulunduğu halde buna nasıl izin verildiğini anlayamıyoruz. Arkamızda bulunan Adliye binasında görev yapan Nejla’yı bu yargı sistemi nasıl olup da katiline adeta teslim etmiştir bunu kendimize bile izah edemiyoruz.
 
Üzüntümüzü ve kızgınlığımızı tarif etmekte zorlanıyoruz. Bu ülkede hiçbir kadının, hiçbirimizin can güvenliği olmadığını her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Ülkemizde  kadınlar öldürülmekte iken bunu engellemek için hiçbir şey yapılmadığını Nejla’nın ölümünden daha iyi ne gösterebilirdi.
Artık yeter demekten yorulduk ama yine de diyoruz artık yeter. Merak ediyoruz kadınların öldürülmesi ne zaman bu ülkeyi yönetenler için bir sorun hale gelecek? Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye KAVAF’ın, bir mensubunu kaybetmiş olan Adalet Bakanının en küçük bir açıklama bile yapmamış olması ile bunu daha iyi anlıyoruz.
 
Ancak kadın cinayetlerine alışacağımızı sananlar, bunu bir kader ya da münferit olay olarak algılamamızı bekleyenler yanılıyorlar. Biz kadınlara “sizin bu ülkede yaşamaya hakkınız yok” deniliyor. Öldürülebilirsiniz, tecavüze uğrayabilirsiniz, şiddete uğrayabilirsiniz. Korkularla örülü bir hayat sunuluyor bize. Üstelik erkek medya, yargı, polis ve her türlü devlet aygıtı başımıza gelen ya da gelebileceklerden bizi sorumlu tutuyor. Biliyoruz ki Nejla’nın ölümünden de kendisi ve kızı da sorumlu gösterilecek bir şekilde.  Ancak katil ve katiller karşımızda. Nejla’yı onlarca bıçak darbesiyle insanlık dışı bir kinle öldüren katil.Ve bu cinayetin adım adım gelmesine izin veren yargı, polis ve diğer sorumlular.
 
Evet susmayacağız ve kabullenmeyeceğiz. Kadınların öldürülmediği bir ülkede yaşayabilmek için inadına sokaklarda olacağız, inadına mücadele edeceğiz, sesimizi bizi yok sayanlara karşı daha da yükselteceğiz. Biliyoruz ki o seslerden birisi de Nejla’nınki olacak. Bu yüzden Nejla’nın ölümünden sorumlu olan bütün kurumların ve yetkililerinin cezalandırılmasını istiyoruz. Nejla’nın davasında müdahil olduğumuzu buradan ilan ediyor ve davayı her aşamasında takip edeceğimizi bildiriyoruz.”

Fotoğraflar : Evren Güvensoy

Etiketler: insan hakları
İstihdam