24/10/2023 | Yazar: Kaos GL

İzmir, Ankara, İstanbul, Mersin ve Eskişehir barolarından avukatlar, 17 Mayıs’ın etkinliğinde buluştu. Avukatlar, HIV’den intersekse, ruh sağlığından cinsiyet geçişine LGBTİ+ haklarını tartıştı.

Beş şehirden avukatlar, LGBTİ+ hakları için bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği İzmir, Ankara, İstanbul, Mersin ve Eskişehir barolarından avukatları LGBTİ+ hakları atölyesi için Eskişehir’de bir araya getirdi. 21-22 Ekim tarihleri arasında yapılan atölyeye otuza yakın avukat katıldı.

LGBTİ+ hakları atölyesinde ilk gün “LGBTİ+ Temel Kavramlar” sunumuyla başladı. 17 Mayıs Derneği Kapasite Geliştirme Koordinatörü Anjelik Kelavgil, LGBTİ+’lar ve haklarına ilişkin temel kavramları aktardı.

Program Avukat Hatice Demir ve Muamma LGBTİ+ Derneği’nden Utku Kutbay’ın sunduğu “Cinsiyet Uyum Süreci ve Akran Danışmanlığı Deneyimleri” oturumuyla devam etti. Avukat Benan Molu ise “Anayasa Mahkemesi’ne Başvuruda Kabul Edilebilirlik Kriterleri”ni anlattı.

Atölyede ikinci gün 17 Mayıs Derneği İnterseks Çalışmaları Koordinatörü Belgin Günay’ın “Türkiye’de İntersekslerin Durumu ve Yasal Sorunlar” oturumuyla başladı. Günay, interseks hakkında temel bilgiler verdikten sonra avukatlara anonim şekilde örnek vakalar sunarak bunların Türkiye mevzuatına göre nasıl çözülebileceğini tartıştı. Avukatlarla birlikte intersekslerin uğradıkları hak ihlallerine çözüm aramaktan mutlu olduğunu belirten Günay “Yurtdışından rıza dışı interseks ameliyatlarını yasaklayan örnek yasaları inceleyip sizlerle birlikte bir çalıştayda Türkiye için bir yasa tasarısının hazırlığını yapmak istiyoruz” dedi ve çalıştay için hukukçulardan katılım sözü aldı.

bes-sehirden-avukatlar-lgbti-haklari-icin-bir-araya-geldi-1

Programdaki HIV Temel Kavramlar ve Hukuk oturumunda ise 17 Mayıs Derneği Pozitif Alan Çalışma Grubu’ndan Defne Güzel ve Avukat Enes Salar, HIV ve hukuk ilişkisine değinerek ilgili mevzuata dair aktarımlar yaptı.

Atölye, 17 Mayıs Derneği’nden Psikolog Alp Kemaloğlu’nun “Psikoloji Perspektifinden Avukat Müvekkil İlişkisi” oturumuyla sona erdi. Kemaloğlu, oturumun amacını “Hem toplumsal nefretin ve önyargının hedefinde olan hem de var olan haklara eşit bir şekilde erişemeyen LGBTİ+’ların ruh sağlığına dönük farkındalık kazandırmak ve LGBTİ+ müvekkillerle görüşme yaparken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi aktarımında bulunmak istedik” diye açıkladı.

17 Mayıs Derneği’nin çeşitli meslek gruplarına yönelik atölyeleri yıl içinde çevrimiçi ve yüz yüze oturumlarla devam edecek.


Etiketler: insan hakları, hiv, danışmanlık, medya okulu
İstihdam