01/11/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

“Söylemezsem Olmaz” isimli magazin programında “biseksüel” kelimesi bulanıklaştırılarak verildi.

Beyaz TV, “biseksüel” kelimesini sansürledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Söylemezsem Olmaz” isimli magazin programında “biseksüel” kelimesi bulanıklaştırılarak verildi.

Beyaz TV’de yayınlanan “Söylemezsem Olmaz” isimli program geçtiğimiz haftalarda “biseksüel” kelimesini sansürledi. Ece Erken ve Bircan Bali’nin sunucusu olduğu programda Didem Soydan’ın açıklaması gündem oldu.

Soydan’ın bir fotoğrafı üzerine başlayan sansür sürecinde, sunucular yayında “Eyvah, bunu yayınlayabilecek miyiz arkadaşlar?”, “Ben bunu nasıl okuyacağım şimdi, hani bu yasaktı”, “Hangimiz okusun bunu”, “Az önce sordum söylemezsin dediler”, “Öyle bir açıklama var ki” diyerek; içinde “biseksüel” geçen tweeti sansürleyerek ekrana verdi.

Soydan’ın “Cinsel tercih hayatta en son saklayacak şey bile değil benim için. Biseksüel olsam söylemekten ziyade yaşamaktan çekinemem. Ama değilim” açıklaması gündem olan fotoğrafın hemen ardından ekranlara “biseksüel”in bulanıklaştırılmış hâliyle taşındı. Tweeti okuyan sunucu “biseksüel” yerine “nokta nokta” dedikten sonra, “hem bir kadına hem bir erkeğe ilgi duymak” olarak sansürlenen kısmı açıkladı. Ardından “Bu bir suç mu? Bu bir tercih” diye ekledi.

Yayın kaydı, programın resmi YouTube kanalından “Didem Soydan'ın pozu kafaları karıştırdı!” başlığıyla verildi.

Haydi şimdi hep birlikte: Biseksüel

“Biseksüel” kelimesinin sansürlenmesi gerektiğini düşünenlere, Kaos GL Derneği’nin 2018 Temmuz ayında yayınladığı “Bi+seksüeller Burada!” broşürünü okumalarını öneriyoruz. Bu broşür biseksüel kimliğe ve biseksüel+ların yaşadığı ayrımcılıklara odaklanıyor. 

“Bi+seksüeller Burada!” broşürünün dijital versiyonuna buradan ulaşabilir, örgütünüze ya da kurumunuza basılı hâlini temin etmek için bilgi@kaosgldernegi.org adresine e-posta ile ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam