08/03/2023 | Yazar: Kaos GL

8 Mart İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü öncesi Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan yasak kararı geldi. Taksim ve çevresine polis bariyerleri yerleştirildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı, İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’nü yasakladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün saat 19.30’da Taksim’de yapılması planlanan İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü’ne ilişkin Beyoğlu Kaymakamlığı yasak kararı aldı.

“Yasımız ve öfkemiz büyük. Patriyarkal kapitalizmin yıkımına karşı feminist mücadelemiz ve dayanışmamızla hayatlarımızı kuracağız” çağrısıyla yapılacak 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü öncesi, bölgeye erişimi engellemek için metro hatları kapatıldı. Sabah saatlerinden itibaren İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklara ve Taksim Meydanı’na polis bariyerleri yerleştirildi.

Beyoğlu Kaymakamlığı ise yasak kararını internet sitesinden duyurdu. Her sene aynı yerde yapılan yürüyüşü yasaklayan Kaymakamlığın gerekçesi ise “toplumsal huzur ve barışın bozulabileceği”:

“Ayrıca sosyal medya üzerinden çeşitli kesimlerin yaptığı paylaşımlar göz önüne alındığında yapılması planlanan toplantının toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplumun bir kesiminde infial uyandırabileceği, toplantıyı gerçekleştirmek isteyen gruplar/şahıslar ile diğer gruplar arasında sözlü, fiziksel ve provakatif amaçlı saldırıların olabileceği ve toplumsal huzur ve barışın bozulabileceği; toplantı ve gösteriye terör örgütlerine müzahir grupların da katılabileceği ve  toplantıyı kendi amaçları yönünde suistimal edebilecekleri, bu durumun ise kamu düzeni ve milli güvenliği tehlikeye düşürebileceği; toplantı ve yürüyüşün yapılmasının planlandığı meydan ve caddelerin bulunduğu bölgenin ülkemizin en yoğun yaya ve araç trafiğine sahip yer olması, bölgenin kültür, turizm ve ticaret yönünden yüksek potansiyeli nedeniyle dükkan, otel vb. işyerlerinin çokça bulunması nedeniyle kişilerin seyahat ve çalışma özgürlüklerini kullanmasının ciddi oranda tehlikeye düşebileceği değerlendirilmektedir.”

Kaymakamlık, yasada yer alan “millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” ifadelerine sığınarak 8 Mart boyunca eylem ve yürüyüşleri yasakladı.


Etiketler: insan hakları, kadın, siyaset
İstihdam