24/08/2020 | Yazar: Kaos GL

Patlamanın ardından devlet yardımından yararlanamayanlar için başlatılan dayanışma kampanyasının emekçilerinden Dayna Ash: “Beyrut’ta ayrımcılık ve şiddet konusunda hiç deneyimi olmayan tek bir LGBTQ+ insanla bile tanışabileceğinizi sanmıyorum.”

Beyrut’taki LGBTQ+’ların yardımınıza ihtiyacı var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Wren Sanders’in Haven for Artists’in kurucu ve yöneticisi olan Dayna Ash ile yaptığı röportajı Yiğit E. Korkmaz kaosGL.org için çevirdi:

Lübnan’ın başkentindeki kardeşlerimizle ilgili daha fazla bilgi alabilmek için yerel çalışmalar yürüten ve geçtiğimiz günlerde yaşanan patlamadan beridir Beyrut’un en ötekileştirilmişlerine yardım sağlayabilmek için durmadan çalışan Dayna Ash’le görüştük.

Beyrut’un büyük bir bölümünü moloz yığınına çeviren patlamanın üzerinden iki hafta geçti ancak yerel aktivistler Lübnan’ın başkentinde halen evsiz kalmış binlerce insana hayati yardım sağlamakta. Yıkımdan en çok etkilenenlerse şehrin queer ve göçmen toplulukları, öteki kimlikleri sebebiyle genelde devletlerin yardım çalışmalarından yararlanamayan gruplar. Tam da bu noktada, kendini “kurumsallık karşıtı, anti STK bir STK” olarak tanımlayan Haven for Artists’in kurucu ve yöneticisi olan Dayna Ash gibi queer taban örgütü liderleri devreye giriyor.

Patlamanın ardından, daha önce sanatçı ve aktivistlerce ortaklaşa kullanılan bir mekanı, patlamada neredeyse herşeyini kaybeden queerler, bekar anneler ve göçmenler için gerçek bir cennet haline getiriyor Haven for Artists (Sanatçılar için Cennet). Ash’in bir zamanlar günlerini insanlara kalacak yer bulma kampanyaları organize ederek geçirdiği bu yer, artık neredeyse her saatini harcadığı karşılıklı yardım programının ofisi haline gelmiş durumda. Ash’le telefonda konuştuğumda duyduğum ilk şey rüzgar. “Üzgünüm” diyor. “Şu anda motosikletimin üstündeyim. Sokakların çoğu kapatıldığı ya da yıkıldığı için çok daha hızlı oluyor böyle.”

Beyrut'ta saat 18:00 civarı ve Ash 12 saattir erzak çuvalıyla Beyrut sokaklarını arşınlıyor. Diğer aktivistlerle birlikte, sabah ve öğleden sonrasını bekar annelere çocuk bezi ve şehrin dört bir yanındaki insanlara sıcak yemek dağıtarak geçirdi. Akşam Beyrut'a çökerken, bu sefer de evlerini kaybeden LGBTQ+'lara elden para vermek üzere yola koyuluyor.

Ash, “İnsanlara doğrudan dolar veriyoruz” diyerek, bu ödemelerin amacının insanlara sadece ihtiyaç maddeleri satın almak olmadığının altını çiziyor. “Böyle travmatik bir deneyimden sonra seçim hakkına sahip olduğunuzu hissetmek, belli bir güç ya da hayatınız üzerinde kontrolünüz olduğunu hissetmek özellikle böyle bir dönemde çok önemli.”

Ash, patlamadan moloz yığınına dönmüş sokaklardan geçerken, onun ve meslektaşlarının Haven for Artists’i yerlerinden edilmiş kadınlar, göçmen işçiler ve eşcinseller için bir barınağa dönüştürmelerini konuşuyoruz; patlamanın Beyrut'taki LGBTQ+ topluluğu için zaten kötü olan durumu nasıl kötüleştirdiği ve dünyanın dört bir yanından insanların Lübnan'ın başkentindeki kardeşlerimize nasıl destek olabileceklerini.

Patlamadan önce Beyrut’taki, ya da Lübnan’daki queer ahalinin durumu nasıldı?

Lübnan'da, 534. Madde diye bir şey var, bu da queer cinselliği ve normatif olmayan cinsiyet ifadesini suç sayan bir ceza kanunu. Yani, queer ve trans insanlar zaten burada türlü zulümle karşı karşıya; sadece olduğumuz kişi olduğumuz için bir yıl hapis cezasına çarptırılabiliriz. Haven for Artists gibi organizasyonlar sadece yasaları değiştirmek için değil, aynı zamanda insanların ruh sağlığını ve fiziksel güvenliğini sağlamak için de hayati bir öneme sahip. Polisin birini serbest bırakması önemli değil - tutuklama sırasında karşılaştıkları travma zaten yeterli. Zorlama var, dayak var, anal sonda testi (dışkı örneklerine göre insanları mahkum edebilen, bir çeşit işkence olarak görülen polis uygulaması) var. Bu şehirde ayrımcılık ve şiddet konusunda hiç deneyimi olmayan tek bir LGBTQ+ insanla bile tanışabileceğinizi sanmıyorum.

Patlama bu zaten var olan sorunları nasıl şiddetlendirdi, yenilerini nasıl yarattı?

Sistemimizde zaten var olan ayrımcılığın üstüne, güvenli alanlarımız yok oldu. Eskiden gittiğimiz barların, kafelerin ve queer dostu yerlerimizin çoğu gitti. Bunlar otelcilik sektörü, turizm sektörüydü -LGBTQ+ insanların gece kulüpleri, barlar, kafeler ve STK’larda iş bulmaları çok daha kolay. Hepsinin yok olduğunu düşünsene. Üstüne üstlük, insanlar orada çalıştıkları için, genellikle oraya yakın bir yerde yaşıyorlardı, bu yüzden insanlar evlerini de kaybettiler.

Haven for Artists'in bir gecede bir barınağa dönüştürülmesinden bahsetmiştin. Bana bu süreçten biraz bahseder misin?

Bombadan sonra, hepimiz bir araya geldik, sadece Haven halkı değil, Haven'la daha önce çalışmış şairler ve eski gönüllülerimiz de geldi. 10-12 kadındık, çoğumuz LGBTQ+’ydık ve konuşmaya başladık. Sonrasındaysa Yasmine bir köşede şiltelerle uğraşıyor, Lisa  diğer bir köşede elçilikte protesto gerçekleştiren göçmen işçiler için sıcak yemek yapıyor; bense üçüncü bir köşede giysi, hijyenik ped ve diğer kişisel bakım ürünlerini ayarlıyordum. Sabahleyin sadece masa ve sandalyelerin olduğu o yer gece dayalı döşeli bir eve dönüştü. Şimdi sekiz LGBTQ+ ve göçmen işçi bizimle yaşıyor.

Barınak oluşturmanın ötesinde, çevremizin en ötekileştirilmiş kişilerine alt bezleri, giysiler, nakit para yardımları, hijyenik pedler sağlıyoruz. Günde yaklaşık 600-800 porsiyon sıcak yemek dağıtımını sağlamak için farklı oluşumlarla koordinasyon içindeyiz. Eşcinsel olmanın yasadışı olduğu bir ülkede, tabii ki size yardım etmiyorlar, onlar için yok hükmündesiniz. Biz mümkün olduğunca çok insanın kayıp gitmesine engel olmak için çalışıyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız. Neye ihtiysaç varsa -ki bizimki gibi felaket bir hükümetiniz varsa eksikler oldukça fazla oluyor- bulmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.

Küresel queer camia şu an Beyrut'ta yürüttüğünüz yardım çalışmasını nasıl destekleyebilir?

Pek çok şekilde yardım edilebilir. Bana sorarsanız queerlerin organize ettiği taban örgütlenmelerine destek vermelerini tavsiye ederim. Burada benim bildiğim böyle üç örgütlenme var.

Beyrut Patlaması Mağduru LGBTQ+’lar Fonu

LGBTQ+ aktivisti ve Ego Beyrut’un kurucusu Sandra Melhem tarafından düzenlenen bu bağış kampanyası, patlamadan kurtulanlara giysi, yiyecek ve tıbbi yardım sağlayan günlük, kesintisiz bir operasyonu destekliyor.

Beyrut’taki Savunmasız LGBTQ’lar için Taban Örgütlenmesi Fonu

Rossi Abi-Rafeh ve Randa Shukr tarafından başlatılan bu bağış kampanyasının GoFundMe sayfasında şöyle yazıyor, “savunmasız trans ve queer bireyler için kira, sağlık, ve hayatlarını yola koyabilmeleri için gereken diğer giderleri kapsayan orta vadeli güvenlik ağı oluşturmayı amaçlar”.

Yalnız Birbirimize Sahibiz: Lübnan için Bağış Kampanyası

Kadınlar, trans ve non-binary’leri savunan Berlin merkezli bir radyo olan Hammam Radio tarafından kurulan bu bağış kampanyası, Lebanon’s Anti-Racism Movement (Lübnan Irkçılık Karşıtı Hareketi) ve Haven for Artists'in halihazırda devam eden çalışmalarını destekliyor.

(Normalde Haven for Artists kendini finanse ediyor olsa da, Dayna ve iş arkadaşları, kuruluşlarından bu yana sürdürdükleri barınma, yiyecek, giysi, tıbbi ve psikolojik destek ve direk nakit para yardımlarını bu süreçte daha fazla kişiye ulaştırabilmek adına bu kriz boyunca yardımları kabul ediyorlar. Haven for Artists’in yürüttüğü çalışmalara destek olmak isterseniz GoFundMe sayfalarından destek olabilirsiniz.)

Zaman ayırdığın için tekrar çok teşekkür ederim Dayna. Sormak istediğim son soru Beyrut sokaklarında patlak veren hükümetin patlamaya yetersiz tepkisini kınayan gösterilerle ilgili. Bildiğiniz gibi, pek çok kişi hükümetimizin devam eden COVID-19 salgınına ve sistemik ırkçılığa karşı verdiği zayıf tepkiyi protesto etmek adına sokaklara döküldü. İhmalkar, baskıcı hükümetinize karşı örgütlenirken öğrendiğiniz bir şey var mı?

Kesinlikle. Amerika'da şu an adalet için ayaklanmış olan ailemle gurur duyuyorum. Onlara diyebileceğim şeyse direnin, direnin, direnin ve asla medyaya güvenmeyin. Kendi sesinizi kendiniz çıkarın. Öğrendiğim bir diğer önemli şey de hazırlıklı olmak. Amerika'daki dostlarımızın farkı, özellikle ekipman bakımından, istedikleri herşeyi kapılarına kadar getirtebilmeleri. Sadece bu kezliğine de olsa kapitalizmden faydalanın. Kimse size örgürlüğünüzü vermeyecek. Lübnan'da vermediler. Suriye'de vermediler. Sana da vermeyecekler. Bunu kabul etmelisin.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı, dünyadan
İstihdam