09/07/2015 | Yazar: Kaos GL

HDP İstanbul Milletvekili Emine Beyza Üstün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Genç İslami Müdafaa Grubunu ve asılan afişleri sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Emine Beyza Üstün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Genç İslami Müdafaa Grubunu ve asılan afişleri sordu.

Üstün, soru önergesinde Kaos GL tarafından hazırlanan “2014 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu”nu referans göstererek, nefret saldırısı ve nefret cinayeti rakamlarını paylaştı.

 

7 Haziran seçimleri sürecinde gerekse son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’li siyasetçilerin kullandıkları kimi ayrımcı ifadelerin Onur Yürüyüşüne saldırı ve homofobik, transfobik nefret gruplarının katliam çağrılarına etki ettiği görüşü soru önergesinde vurgulandı.

 

Önergede Erdoğan’ın nefret söyleminin yanı sıra Başbakan Davutoğlu, Yalçın Akdoğan, Efkan Ala, Yasin Aktay gibi siyasetçilerin nefret söylemlerine de yer verildi. Bülent Arınç’ın 13. LGBTİ Onur Yürüyüşüne yapılan polis saldırısını meşru göstermeye çalışan, LGBTİ düşmanlığı barındıran sözleri eklendi.

 

Beyza Üstün bu kapsamda Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:

 

1-      Anayasa tarafından garanti altına alınmış olan yaşam hakkının gasp edilmesine yönelik bu girişimi başlatan, nefret söylemi yayan ve LGBTİ’lerin katledilmesi çağrısı yapan ‘Genç İslami Müdafaa‘ isimli grubu oluşturan kişilerin kimliklerinin tespit edilmesi ve yargılanmaları yönünde bir soruşturma başlamış mıdır?

 

2-      7 Haziran seçimleri öncesinden başlayarak yoğun biçimde LGBTİ’lere yönelik nefret söylemi üreten kamu görevlilerinin ve siyasilerin kullandıkları ayrımcı üslup nedeniyle bir soruşturma yapıyor musunuz?

 

3-      LGBTİ’leri hedef gösteren bu nefret çağrısı karşısında olası nefret cinayetlerini önleyebilmek üzere bir çalışma ve eylem planı hedefiniz bulunmakta mıdır?

 

4-      Yeni yasama döneminde LGBTİ yurttaşlara yönelik linç girişimleri ve saldırıların nefret suçları kapsamına alınmasına ilişkin bir düzenleme öngörülmekte midir?

 

5-      Son 13 yılda nefret saldırısına maruz kalan ve nefret cinayetleri sonucunda hayatını yitiren kaç LGBTİ yurttaş vardır? LGBTİ’lere yönelik gerçekleşen nefret saldırıları ve cinayetleri sonucunda bugüne kadar kaç kişi hakkında tahkikat başlatılmış ve yargılanma gerçekleştirilmiştir? Tüm bunlara ilişkin istatistiki bilgiler elinizde mevcut mudur? Yoksa gerekçesi nedir?


Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam